Pro jednoho delikatesa, pro druhého postrach: Vynikající polévka z hovězího žaludku budí mezi Čechy vášně

Dršťková polévka, servírovaná na talíři, ozdobená petrželkou Dar1930 / Shutterstock.com

Dršťková polévka umí rozdělit český národ. Jedni ji milují, druzí ji nesnáší. Může za to i zápach, který při vaření drštěk vzniká. Ale to se dá snadno vyřešit jedním známým kořením. Dršťky jsou obecně po celé Evropě velmi oblíbenou ingrediencí a polévka z nich se vaří ve spoustě států. Pokud přece jen dršťky nesnesete, můžete je v receptu vyměnit třeba za hlívu ústřičnou. Tak si ji pojďte s námi uvařit!

Přečtěte si také

Lehký a osvěžující oběd: Citronové špagety s chilli a bazalkou připravíte za 25 minut

Odkud pochází dršťková polévka?

Dršťkovou polévku začali jako první vařit turkičtí nomádi. Když cestovali po stepích, jídlo a potraviny si ukládali do zvířecích žaludků. Ten nakonec zužitkovali i při vaření – žaludek rozkrájeli a udělali z něj první dršťkovou polévku. V Turecku se jí říká İşkembe çorbası, přičemž Turci tento název převzali z perského slova shekambe, což znamená žaludek.

Dršťky jsou jako ingredience oblíbené hlavně na území bývalého Rakouska-Uherska. Nejčastěji z nich připravujeme právě polévku, ale lze z nich uvařit třeba i dršťkový perkelt. Pokud vám dršťky moc nevoní, můžete je v polévce nahradit například hlívou ústřičnou nebo houbou Jidášovo ucho.

Krémová houbová polévka
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Krémová houbová polévka

Krémová houbová polévka vás spolehlivě zasytí i zahřeje. Nejlépe si ji vychutnáte připravenou z čerstvých hříbků, pokud je však zrovna nemáte po ruce, skvěle poslouží také žampiony.

Krémová houbová polévka
Dršťková polévka z hlívy
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Dršťková polévka z hlívy

Dršťková polévka z hlívy ústřičné patří mezi snadné a rychlé polévky s nevšední chutí. Patříte-li mezi milovníky hustějších polévek, přidejte více hlívy. Věříme, že si určitě pochutnáte.

Dršťková polévka z hlívy

Jak vařily dršťkovou polévku naše prababičky?

Překvapivě do ní nedávaly majoránku a používaly jedno netradiční koření. V Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové z 19. století je uveden následující recept:

Když jsi dršťky dobře vyčistila, nech je asi půl hodiny vařit, pak je vyndej na prkénko, každý kus ještě nožem seškrab, všecky okolky odřízni, dršťky hodně vyper, dej je do jiného hrnce, nalej na ně zase čistou vodu, osol je a nech je do měkka uvařit, potom je rozkrájej na nudličky, a jsou-li dost měkké, dej je do hovězí polívky, bílou jištičkou zapražené, jsou-li však ještě tuhé, tedy je nech v nezapražené polívce tak dlouho vařit, až změknou, pak teprv polívku připraž, okořeň ji tlučeným zázvorem, dej do ní zelenou petržilku a nes ji na stůl.

Hlíva ústřičná New Africa / Shutterstock.com

Dršťková polévka – recept

Ingredience na 4 porce:

  • 1 kg syrových hovězích drštěk
  • 600 ml hovězího vývaru
  • 2 sáčky majoránky
  • 600 ml vývaru z drštěk
  • 2 lžíce vepřového sádla
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Dršťky pořádně propláchněte pod tekoucí vodou. Poté je vložte do hrnce a zalijte je vodou. Přidejte k nim 2 hrsti majoránky – dršťky nebudou tak cítit. Vařte asi 20 minut. Pak je slijte, propláchněte horkou vodou a znovu je vložte do hrnce. Znovu zalijte vodou a přidejte k nim ještě hrst majoránky. Vařte dalších 20 minut.
  2. Poté opět propláchněte a dejte znovu vařit s hrstí majoránky. Dršťky vařte asi 2 hodiny, dokud nezměknou.
  3. Uvařené dršťky přeceďte a vývar si schovejte. Jakmile dršťky vychladnou, nakrájejte je na menší kousky.
  4. V hrnci na sádle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidejte na plátky nakrájený česnek, orestujte a zaprašte hladkou moukou. Poté přisypte mletou papriku a za stálého míchání zalijte hovězím vývarem a na závěr vlijte vývar z drštěk.
  5. Polévku dochuťte solí a pepřem a přidejte ještě 2 hrsti sušené majoránky. Pak vhoďte nakrájené dršťky a 30 minut povařte. Podávejte s pečivem.

Zdroj: Kupi, encyklopedie Britannica