Vánoční pomerančová marmeláda

Čas přípravy: 40 min
Obtížnost: Střední
Cena: 28 Kč
Redakce Kupi.cz
7. prosince 2023
Pomerančová marmeláda ve skleničce, zdobená plátkem pomeranče a čerstvou mátou Ilustrační foto: Lentilka / Shutterstock.com

Vánoční pomerančová marmeláda je plná ovoce, úžasně chutná a skvěle voní. Nejlépe si ji vychutnáte namazanou na čerstvém pečivu, výborná bude ale také na palačinkách nebo lívancích.

Recept vánoční pomerančová marmeláda vás vyjde na 7 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 28 Kč.
Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Penny Market za 28 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

  • 1

    Pomeranče (nejlépe chemicky neošetřené) omyjte teplou vodou a osušte. Oloupejte velmi tenkou vrstvu kůry ze 3 pomerančů a nakrájejte na jemné proužky, případně použijte škrabku na citrusy.

  • 2

    Všechny pomeranče vyfiletujte a rozmixujte. Filetování pomerančů se provádí následovně – okrájejte kůru až po dužinu. Pak podél bílé slupky vykrajujte pomerančovou dužinu tak, aby byla úplně bez slupek.

  • 3

    Do velkého hrnce vložte rozmixované pomeranče, šťávu a kůru. Obsah balíčku Gelfix Extra smíchejte s 2 lžícemi cukru a přidejte k ovoci. Za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povařte.

  • 4

    Přidejte zbytek cukru a přiveďte do varu. Za stálého míchání důkladně povařte minimálně 5 minut.

  • 5

    Na talířek kápněte 1–2 lžičky právě svařené marmelády. Pokud je po vychladnutí málo tuhá, vmíchejte ještě 2 zarovnané lžičky kyseliny citronové.

  • 6

    Případnou pěnu odeberte a ihned plňte do připravených sklenic až po okraj. Uzavřete víčky, sklenice obraťte dnem vzhůru a asi 5 minut nechte stát na víčku.

Zajímavé tipy
  • Pokud chcete marmeládu ještě více ovonět, můžete do hrnce během vaření přidat také celou skořici, badyán a hřebíček (a před plněním do sklenic je z marmelády zase vyndejte).
  • Vyzkoušejte také připravit džem z minikiwi.

Líbil se vám recept Vánoční pomerančová marmeláda? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.

Recepty, které by vás mohly zajímat