Býčí oháňka Rabo de toro

Čas přípravy: 2 hod 30 min
Obtížnost: Střední
Cena: 468 Kč
Redakce Kupi.cz
26. října 2023
Býčí oháňka Rabo de toro s trochou zeleninové omáčky a pečenými bramborami, servírovaná na bílém talíři. Ilustrační foto: bonchan / Shutterstock.com

Dušená býčí oháňka Rabo de toro je ve Španělsku považována za naprostou delikatesu a s pečenými bramborami jako přílohou patří k tradičním pokrmům. Připravuje se velmi pomalým dušením v hutné zeleninové omáčce. Příprava je časově náročnější, výsledek ale rozhodně stojí za to.

Recept býčí oháňka rabo de toro vás vyjde na 117 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 468 Kč.
Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Penny Market za 468 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

  • 1

    Pokud máte doma tlakový hrnec, použijte ho. Rozehřejte si v něm trochu olivového oleje a nechejte na něm zpěnit na kostičky nakrájenou cibuli, po chvíli přidejte na čtvrt kolečka nakrájenou mrkev a na kostičky nakrájenou zelenou papriku.

  • 2

    Po chvíli přidejte na jemná kolečka pokrájený pórek a na plátky nakrájený česnek. Zeleninu osolte a vařte zhruba 10–15 minut na středním plameni.

  • 3

    Kusy býčí oháňky osolte, opepřete, obalte v hladké mouce a na olivovém oleji v rozpálené pánvi je orestujte tak, aby na povrchu vznikla zlatohnědá krustička.

  • 4

    Orestovanou býčí oháňku pak přidejte do tlakového hrnce k zelenině. Přidejte také hřebíčky a bobkový list.

  • 5

    Vše zalijte červeným vínem a nechte odpařit alkohol. Poté přidejte hovězí vývar a rajčatové pyré. Vše pořádně promíchejte, dosolte a v tlakovém hrnci nechte dusit zhruba hodinu.

  • 6

    Po hodině vyndejte kusy masa a tyčovým mixérem rozmixujte zeleninu do jemné omáčky. Do ní pak vraťte maso a vše ještě jednou prohřejte.

  • 7

    Jako přílohu si připravte pečené brambory, které na závěr posypete čerstvou petrželovou natí.

Zajímavé tipy

Recept je možné připravit i v klasickém hrnci, jen je potřeba výrazně prodloužit dobu dušení (zhruba na 3–4 hodiny). Je také nutné sledovat, aby se tekutina z omáčky zcela nevypařila, a proto je nutné dolévat vodou.

Líbil se vám recept Býčí oháňka Rabo de toro? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.