Proč se jablka v obchodech krásně lesknou? Voskování prodlužuje jejich trvanlivost, může ale skrývat nemilé překvapení

Žena čichá k jablku v supermarketu MAYA LAB / Shutterstock.com

Přemýšleli jste někdy, proč se některá jablka v obchodě tak krásně lesknou a jiná vypadají celkem obyčejně? Pěstitelé totiž tato jablka po sklizni voskují. Nejde však jen o marketingový trik, voskování jablek má svá opodstatnění, ale i úskalí. Jaká tajemství se ukrývají pod lesklou slupkou a je vůbec bezpečné taková jablka konzumovat?

Přečtěte si také

Milujete Krówki? Udělejte si z nich krémový likér, po kterém šílí sociální sítě. Jen ze 3 surovin!

Musí se ovoce vůbec voskovat?

Paradoxem je, že si jablka umí vytvořit vlastní ochranný film. Také proto stačí pár tahů o tričko a lesknou se i ta čerstvě utržená ze stromu. Protože ale pěstitelé po sklizni jablka hromadně umývají, aby je zbavili prachu, nečistot i zbytků chemických postřiků, odstraní tím i jejich přirozenou vrstvu vosku. A proto ji musí následně zase vrátit.

  • Ačkoliv je voskování typické (a v obchodech na první pohled viditelné) zejména u jablek, dodatečně se takto ošetřují melouny, citrusy a ze zeleniny papriky, okurky nebo lilky.

Ochrana, nebo marketingový trik?

V první řadě je výhodou voskování schopnost ochránit ovoce a zeleninu před poškrábáním a s tím související hnilobou, působí také jako inhibitor proti množení plísní a bakterií. Zároveň funguje jako bariéra před kyslíkem a oxidací, což na jednu stranu ochraňuje plody před ztrátou vlhkosti a prodlužuje jejich čerstvost. Na stranu druhou se takto dá zamaskovat jejich stáří.

Jablka se díky vosku dají skladovat týdny až dlouhé měsíce. Lesknoucí se pak v obchodě vyvolávají dojem čerstvosti, pevnosti a křupavosti, uvnitř se ovšem může ukrývat moučná, rozbředlá a přezrálá dužina. Což zákazníci na první pohled nepoznají. Častěji se proto voskují odrůdy jablek dovážené ze zahraničí než například ty naše „obyčejné“ české červené. Samozřejmě lesk ne vždy musí souviset s horší kvalitou plodů, nicméně při nákupu se vyplatí věnovat větší pozornost jejich stavu.

Zelená a červená jablka v supermarketu PKpix / Shutterstock.com

Jsou použité vosky bezpečné?

Ovoce a zelenina se nejčastěji ošetřují schválenými látkami, jako je karnaubský vosk, šelak, pryskyřice nebo vazelína. Ty mimo jiné najdeme i ve složení žvýkaček, případně se používají k zajištění lesklého vzhledu některých bonbonů (např. želatinových ovocných fazolek).

A i přes to, že se někdy používá k voskování dokonce méně vhodný parafín (neboli ropný derivát), nehrozí spotřebitelům žádné riziko a voskovaná jablka konzumovaná v běžném množství by neměla mít žádné negativní dopady na zdravotní strav.

Slupku neloupejte, raději vhodně očistěte

I tak se ovšem doporučuje voskový film před konzumací odstranit. Loupání slupky není v tomto případě nutné, zbytečně byste se ochudili o vitamíny a živiny v ní ukryté. A čím tedy naleštěná jablka omývat?

Postačit by mělo i pár vteřin pod horkou vodou, pro důkladnější očištění (i od zbytků nečistot a chemických postřiků) se ale doporučuje například octová či citronová voda. V obchodech se můžete poohlédnout po ekologických mycích prostředcích na ovoce a zeleninu, stejně tak si pořídit speciální kartáče z přírodních materiálů na mytí a čištění ovoce a zeleniny.

Zdroje: SZPI, McGill.ca