3 jednoduché recepty na domácí jogurtové dipy, které zvládne úplně každý a za pár kaček

Jogurtový dip v bílé misce, na talíři zelenina Liliya Kandrashevich / Shutterstock.com

Dopřejte si ke grilovaným dobrotám lahodné domácí dipy z bílého jogurtu. Jsou zdravější než kupované omáčky, připravíte je za pár korun a můžete si je namíchat přesně podle své chuti. Zkuste jogurtový dip s mátou a česnekem, tzatziki nebo s nivou. Fantazii se meze nekladou. Tak směle do toho!

Přečtěte si také

10 druhů zeleniny a ovoce, které opravdu pečlivě myjte, nejvíce se totiž stříkají pesticidy. Jak na to?

Proč zvolit domácí dip z bílého jogurtu?

Domácí dip, jehož základ tvoří převážně bílý jogurt či zakysaná smetana, je nejen bohatší na některé významné látky, jako jsou bílkoviny a probiotické kultury, které podporují zdravé trávení a činnost střev, ale je také méně tučný než třeba majonézové a jim podobné omáčky.

Ty navíc mohou obsahovat plno konzervantů, umělých barviv či příchutí. U domácího dipu tak máte přehled o všech použitých surovinách. Nutričně vhodnější domácí dipy jsou výborné ke grilovanému masu i zelenině, k rybám i například do hamburgerů, na domácí hranolky či pečené brambory. Výhodou je, že si do nich můžete namíchat koření, bylinky a zeleninu přesně podle své chuti nebo podle jídla, ke kterému budete dip podávat.

Vegetariánský burger s jogurtovým dipem a salátem Stepanek Photography / Shutterstock.com

Jak připravit jogurtový dip?

Uvedené množství surovin v receptech berte vždy jako orientační – při míchání ochutnávejte a řiďte se svými chutěmi. Pokud použijete některé zakoupené směsi koření (například na ryby, tzatziki apod.), sledujte na obalu obsah soli a podle toho zvolte množství.

Nezapomeňte také, že mnohá koření jako česnek, chilli, paprika i sůl, která se ve studeném prostředí rozpouští pomaleji, po čase zesilují svou chuť. Pokud se vám zdá, že by dip před uložením do chladničky (ideálně pár hodin před podáváním) ještě trochu dochucení snesl, počkejte. Až ho vyndáte, možná bude po rozležení chutí akorát.

Pro dipy volte vždy spíše hutnější bílé jogurty typu selský či řecký, s vyšším obsahem tuku. Zejména, pokud je budete používat i jako omáčku do burgerů nebo sendvičů (kde by příliš řídká konzistence nebyla vhodná). Pokud budete připravovat větší množství dipu, určitě se vyplatí koupit velké balení jogurtu.

A na závěr –⁠ nebojte se kombinovat a zkoušet nové chutě. Pokud vás čeká větší grilování s rozmanitějšími surovinami, klidně připravte dipů více.

Hovězí burger s kozím sýrem
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Hovězí burger s kozím sýrem

Připravte si dokonale vyladěný hovězí burger s kozím sýrem, podávaný s hruškovou omáčkou. Tato skvělá kombinace chutí vás zajisté mile překvapí a příjemně pohladí vaše chuťové pohárky. Příprava je navíc snadnější, než by se na první pohled mohlo zdát.

Hovězí burger s kozím sýrem
Grilovaný lilkový hamburger s avokádem a houbami
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Grilovaný lilkový hamburger s avokádem a houbami

Grilovaný lilkový hamburger s avokádem a žampiony je chutná a zdravější alternativa tohoto oblíbeného jídla. K takto připravenému zeleninovému burgeru se hodí servírovat pečené plátky nebo hranolky batátů, pokapané olivovým olejem a posypané mořskou solí.

Grilovaný lilkový hamburger s avokádem a houbami

Jogurtový dip s mátou a česnekem – recept

Suroviny:

  • cca 150 až 200 g bílého jogurtu
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • pepř, sůl
  • 1 lžíce šťávy z citronu
  • pár snítek máty

Postup:

Česnek prolisujte, mátu nasekejte najemno a přidejte spolu s ostatními surovinami do jogurtu. Tento dip je skvělý k pečeným nebo grilovaným rybám, zejména k lososu.

Domácí tzatziki dip s nakrájenou okurkou Liliya Kandrashevich / Shutterstock.com

Jogurtový dip s tzatziki – recept

Suroviny:

  • cca 150 až 200 g bílého jogurtu
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • kořenicí směs tzatziki
  • jarní cibulka
  • bílý pepř a dle slanosti kořenicí směsi i sůl

Postup:

Jarní cibulku v množství podle chuti nasekejte najemno a přidejte spolu s hořčicí a tzatziki kořením do jogurtu. Vše promíchejte. Pokud si chcete připravit dip z čistě přírodních surovin, pak můžete kořenicí směs nahradit čerstvým koprem, česnekem, šťávou z citronu (případně citronovou kůrou), bílým pepřem a solí.

Nivový dip
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Nivový dip

Nivový dip se zakysanou smetanou skvěle dochutí vaše oblíbená jídla, především maso a zeleninu.

Nivový dip
Zelníky s bylinkovým dipem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Zelníky s bylinkovým dipem

Dokřupava usmažené zelníky neboli zelné placky jsou skvělou obměnou klasických bramboráků. Díky kysanému zelí, které obsahuje spoustu živin a vitamínů, jsou krásně vláčné, velmi chutné a ještě prospějí vašemu zdraví. Hodí se jako rychlý oběd nebo večeře a jejich příprava je velmi jednoduchá.

Zelníky s bylinkovým dipem
Ledový salát s dipem z modrého sýra
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Ledový salát s dipem z modrého sýra

Ledový salát s dipem z modrého sýra je svěží a lehké jídlo, které budete mít hotové během chvilky. Křupavý salát v kombinaci s výraznou chutí modrého sýra vás zaručeně dostane a skvěle poslouží jako snadná a rychlá večeře.

Ledový salát s dipem z modrého sýra

Jogurtový dip s nivou a bylinkami – recept

Suroviny:

  • 100 g bílého jogurtu
  • 100 g zakysané smetany
  • 50 g nivy (či jiného plísňového sýru)
  • 1 stroužek česneku
  • pár lístků bazalky a hladkolisté petržele
  • sůl, pepř

Postup:

Smíchejte jogurt a smetanu, přidejte najemno nastrouhanou nivu, prolisovaný česnek a zbylé suroviny a vše dohladka promíchejte. Podle chuti můžete do dipu přidat i trochu drcených vlašských ořechů.

Zdroj: Kupi