Popraskaná dužina ve vodním melounu může způsobit rakovinu! Co je na tom pravdy?

Meloun a rakovina? Ale kdeže... Pixabay

Praskliny uvnitř melounu jsou podle některých zpráv člověku prý velmi nebezpečné, a to dokonce tak nebezpečné, že z nich můžete dostat rakovinu. Je to pravda, nebo se opět někdo snaží po internetu šířit nesmysly a paniku?

Přečtěte si také

Eskimo mění název. Dánský výrobce oblíbené zmrzliny se rozhodl pro změnu
Eskimo mění název. Dánský výrobce oblíbené zmrzliny se rozhodl pro změnu

Přezrálý, nebo plný chemikálií?

Sezóna melounů začala a jejich cena konečně začíná po dlouhé době padat dolů. Když tedy ve známé papírové bedně najdete ideální kus, který by měl být uvnitř zaručeně červený, náladu vám možná zkazí praskliny v dužině. Za normálních okolností byste nad tím mávli rukou a řekli si, že je jenom přezrálý. Ale to by se nesměla objevit na internetu zpráva, že prasklina uvnitř melounu je dílem hnojiva jménem Forchlorfenuron, růstového regulátoru.

Popraskaný meloun může způsobit rakovinu

Popraskaný meloun by se podle této zprávy měl ihned vyhodit, protože se údajně jedná o jasný důkaz, že nebyl vypěstován přirozeně, ale s použitím nebezpečných syntetických látek, které urychlují růst a umožňují plodině nabýt velkých rozměrů. A jestliže takový meloun sníte, mohou se u vás objevit onemocnění neurologického rázu, nebo dokonce rakovinné nádory. Toto upozornění se mělo vztahovat zejména na melouny dovezené z Číny.

Pouhopouhá senzace

Toto varování je staré již několik let. Dokonce o této skutečnosti informovaly i webové stránky, od kterých byste očekávali, že budou publikovat články na základě relevantních a ověřených informací. Nikoli senzace, kterou tato kauza o melounech způsobujících rakovinu bezesporu je. Ale právě taková skandální odhalení čtenáře přilákají, co na tom, že to není pravda? O to horší je fakt, že lidé těmto lžím mnohdy věří, a dokonce rádi článek dále sdílejí.

Tato zpráva je tzv. hoax, tedy poplašná, resp. žertovná zpráva, která se nezakládá na pravdě. Nebo alespoň ne tak úplně.

Nebojte se prasklin v melounu Canva

Na čem se tato poplašná zpráva zakládá?

Tento hoax vychází ze skutečné události, ke které došlo v roce 2011, kdy na melounových plantážích v oblasti východní Číny přímo na poli popraskalo tisíce červených melounů. A proč popraskaly? Místní hospodáři to totiž trochu přepískli právě s Forchlorfenuronem.

Především jej pak ale aplikovali ve špatnou dobu, tedy už v pokročilé době růstu a v příliš vlhkém prostředí. Melouny pak na polích praskaly jako miny. Celkově špatné použití Forchlorfenuronu zničilo 45 hektarů melounových polí a zbytek obětovali zemědělci raději prasatům.

Tato kauza mimo jiné vrhla špatné světlo i na ostatní plodiny dovážené z Číny, na jejichž pěstování údajně čínští zemědělci využívají vedle zákonných chemikálií i ty nezákonné.

Co je to vlastně Forchlorfenuron?

Jak jsme si již řekli, jedná se o hnojivo regulující růst rostlin. Nehnojí jím pochopitelně jen čínští zemědělci, ale také například pěstitelé ve Spojených státech.

Forchlorfenuron je určen na hnojení kiwi a stolních hroznů, ale v Číně ho použili i na melouny. Jeho rozsah využití je však mnohem širší.

Ještě před melounovou aférou v Číně analyzovala American Chemical Society v roce 2010 použití Forchlorfenolu také na rajčatech a cuketách. Dá se tedy usuzovat, že plodin, které se hnojí tímto hnojivem, je více.

Forchlorfenuron má údajně nízkou toxicitu, přičemž by se na plodiny měl používat v extrémně nízkých dávkách.

Hrozny, kiwi, melouny, rajčata, dýně... i zde se používá Forchlorfenuron Pixabay

Proč tedy dužina melounu praská?

Kdyby nebylo tohoto hoaxu, asi bychom se touto otázkou nezabývali, že? Ale nemějte žádné obavy!

Vedoucí Odboru surovin a potravin rostlinného původu slovenské Státní veterinární a potravinářské správy, Zuzana Fischerová, příčinu médiím objasnila. Podle ní je totiž praskání a oddělování dužiny ve vodním melounu naprosto normálním jevem, který pouze poukazuje na to, že je meloun prostě jen botanicky zralý. To znamená, že už dospěl, protože již nezískává živiny z mateřské rostliny a měl být už nějakou dobu utržený.

Nejvhodnější stádium zralosti pro konzumaci vodního melounu je právě v tzv. konzumní zralosti, která předchází botanické zralosti. Botanicky zralý meloun nemusí mít žádné praskliny a sami ho možná poznáte podle chuti i konzistence. Dužina je totiž taková sypká a nechutná úplně tak, jak byste od osvěžujícího melounu čekali.

A praskliny v dužině? Ty bývají způsobeny zejména nepravidelnou závlahou anebo prudkými výkyvy teplot při pěstování.

Prasklý meloun Pixabay

Američané říkají prasklinám v melounu „hollow heart“

Prasklina, která byla k hoaxové zprávě připojena, byla spíše jen malou prasklinkou. Praskliny v dužině melounu, které jsou někdy označovány jako „hollow hearts“, mohou být totiž mnohem větší anebo mohou připomínat zajímavé ornamenty. Američtí výzkumníci tento jev připisují nedostatečnému opylování anebo „úmrtí“ semen melounu během vývoje.

Za špatné opylování však nemohou včely, ale pro melouny nepříznivé počasí. Když příliš prší anebo je zima, opylování zkrátka neproběhne přirozeně. Mnohem častější jsou hollow hearts v bezsemenných vodních melounech než v těch klasických.

Meloun v akci

Kupte se slevou Meloun vodní.

Porovnat slevy

Mohou se takové melouny jíst?

Samozřejmě, že ano. Nic jim není, jen jim puklo „srdíčko“. Žádná rakovina či nespecifikované neurologické onemocnění se nekonají. Tak s chutí zabořte lžíci do praskliny a dlabejte!