Finská, parní nebo infrasauna? Zařiďte si domácí wellness podle svých představ

Žena ležící ve finské sauně Mr. Tempter / Shutterstock.com

Wellness procedury si stále častěji užíváme i z pohodlí domova. Kromě bazénů nebo vířivek stoupají i prodeje různých typů saun. Jaké jsou jejich výhody a nevýhody? A na co se při výběru zaměřit?

Přečtěte si také

Nenáročné pokojovky: Tyto květiny nezahubí ani nejhorší pěstitel

Tradiční finská sauna

Tento typ sauny existuje už zhruba 5 tisíc let a jeho obliba rozhodně neklesá. Jen ve Finsku připadá na 5,6 milionu obyvatel více než milion saun.

Klasická dřevěná sauna zaujme už na první pohled a právě zde si můžete užít typické rituály, kartáčování nebo automasáže. Prostor vyhřívají saunová kamna a teplota zde dosahuje až 110 °C. Na kamnech leží lávové kameny, které je občas nutné polít horkou vodou. V celém prostoru se tak na chvíli zvýší vlhkost vzduchu, která se jinak pohybuje jen okolo 5 %.

Jaký je rozdíl mezi parní saunou a infrasaunou?

V obou případech dosahuje teplota zhruba 60 °C. Infrasauna ale náš organismus zatěžuje méně, protože vlhkost vzduchu je tu maximálně 50 % a suché teplo snášíme vždy lépe. Naproti tomu v parní sauně může být vlhkost až 100 %. Infrasauna je navíc vhodná i pro alergiky nebo astmatiky a není potřeba se po ní ochlazovat v ledovém bazénu.

Interiér hotelové infrasauny Edvard Nalbantjan / Shutterstock.com

Chcete saunu na zahradě nebo přímo v domě?

Před nákupem myslete také na to, kam chcete saunu umístit. Nemusí to být jen venku na zahradě. V moderních bytech a rodinných domech je sauna mnohdy součástí koupelny, fitness centra či zimní zahrady. Daná místnost ale musí splňovat několik podmínek – jde zejména o maximální vlhkost vzduchu (50 %), správné odvětrávání, kvalitu podlahy apod. Infrasauna je z tohoto hlediska méně náročná. Stačí vám tedy jakékoliv temperované prostory.

Jaké jsou zdravotní benefity a rizika saunování?

Saunování je pro zdravého člověka velmi prospěšné. Zvyšuje totiž imunitu a podporuje celkovou odolnost organismu. Dále napomáhá detoxikaci, ulevuje od bolesti zad, kloubů a doporučuje se i pacientům s artritidou. Infrasauna pak pomáhá i při některých alergiích nebo kožních problémech.

Domácí sauna uprostřed místnosti Edvard Nalbantjan / Shutterstock.com

Oběma typům sauny se ale raději vyhněte, pokud máte jakékoliv problémy se srdcem, nádorové onemocnění, hemofilii, vysoký krevní tlak, křečové žily nebo jiné cévní problémy. A nikdy saunu nenavštěvujte, pokud máte jakoukoliv infekci nebo jste nachlazení. Případně se poraďte se svým lékařem.

Jaké jsou ceny a náklady na provoz?

Některé typy parních saun seženete již od 2000 Kč. Ceny u finských saun začínají většinou na cca 28 000 Kč, zatímco u infrasaun se ceny pohybují v rozmezí 21 000–45 000 Kč. Oba typy nicméně koupíte i v luxusních provedeních, tedy i za trojnásobek minimální ceny. Jen pozor na to, že malé saunaboxy pro domácí použití nejsou tak účinné jako velké sauny, které znáte z wellness hotelů. Stejně tak je tomu u infrasaun.

Vyšší počáteční investice do infrasauny se rozhodně vyplatí, protože náklady na provoz jsou až desetkrát nižší než u finské sauny.

  • Infrapanely se zahřejí velmi rychle, a tak je sauna připravená k použití už během pár minut. Napájet ji přitom můžete z běžné zásuvky s napětím 230 voltů. Jedno saunování má trvat 45 minut, a tak vychází přibližně na 5 Kč. Na druhou stranu však přijdete o zážitek, který se spojen s tradičním saunováním.
  • Naproti tomu u finské sauny počítejte se 45 až 60 minutami nahřívání. Samotný rituál pak trvá 5 až 15 minut a měli byste ho opakovat třikrát. Na méně než 50 Kč se tedy nedostanete.

Tip: K největším trendům dnes patří biosauny, které kombinují to nejlepší z parní a finské sauny. Jsou ideální volbou pro ty, kteří se saunováním začínají – je v nich příjemná teplota a vyšší vlhkost.

Zdroj: marimex.cz, saunujeme.cz