Jak vybrat retenční nádrž na vodu? Na zalévání dešťovkou vám stát dá i 100 tisíc na dotacích

Žena zalévá květiny vodou z konve Kitreel / Shutterstock.com

Pronásleduje vás stejně jako mnoho dalších zahrádkářů výrazné sucho? Srážkový deficit se neustále zvětšuje a využívat k zahradničení pitnou vodu se buď nevyplatí, anebo je to i omezené vyhláškou. Právě proto mnozí přemýšlí nad tím, jak tento problém vyřešit. Nejlepším řešením je využít vodu dešťovou, kterou je však nutné uchovat na vhodném místě.

Přečtěte si také

Víte, které potraviny byste neměli ohřívat v mikrovlnce? Pozor na vejce i hořlavé chilli

Proč si pořídit retenční nádrž?

Říkáte si, že nedostatek vody naštěstí nemusíte řešit, protože bydlíte v domě bez zahrady a vystačíte si s pár litry vody denně na zálivku kytek v květináčích? Zkuste se ale zamyslet, na co všechno využíváte pitnou vodu ve své domácnosti.

Polovinu pitné vody můžete nahradit užitkovou

Každý člověk totiž může průměrně poloviční denní spotřebu pitné vody nahradit vodou užitkovou – a to znamená výrazně snížit své náklady a ušetřit. Jedná se hlavně o vodu používanou při splachování WC, praní prádla, zálivce kytek a mytí auta. Navíc má dešťová voda odlišné složení v porovnání s vodou z kohoutku. Neobsahuje rozpuštěné minerální látky, a při jejím použití tak v zařízeních nevzniká vodní kámen, který by se musel později odstranit.

Žena zalévá květiny na zahradě Ground Picture / Shutterstock.com

Co je retenční nádrž?

Jde o nádrž, která slouží k zadržování dešťové vody, kterou pak můžete využít na zalévání v zahradě, ale i v domácnosti.

Pokud se rozhodnete využívat dešťovou vodu a neplýtvat, budete muset přijít i na způsob jejího skladování. Budete-li ji využívat pouze na zahradě při zalévání květin a trávníku, vystačíte si pravděpodobně se sudem umístěným pod okapem. Jestli to však s úsporou myslíte opravdu vážně, budete potřebovat řešení, které poskytne větší objem zadržené vody. Můžete si vybírat z poměrně velkého množství nádrží různých objemů a materiálů.

Jaký materiál zvolit?

Nejdříve se musíte rozhodnout, z jaké suroviny by vaše nádrž měla být.

Materiály, z nichž se retenční nádrže vyrábí

  • plast (instalace je hotová během pár hodin, některé typy potřebují betonový základ),
  • beton (má omezenou životnost),
  • kov (nejméně často využívané řešení, problémy s korozí).
Dvě retenční nádrže v díře v zemi Hamik / Shutterstock.com

Kam a jak retenční nádrž na dešťovou vodu umístit?

Ještě než se pustíte do výběru, musíte se rozhodnout, kam bude nádrž instalována. Máte celkem dvě možnosti – podzemní, nebo nadzemní řešení nádrže. Doporučujeme přiklonit se spíše k první variantě, protože takto umístěná jímka na vodu nebude nikde překážet a voda v ní díky nižší teplotě vydrží déle čerstvá.

Teplota skladované dešťovky by totiž neměla překročit 16 °C, jinak hrozí její zkažení a tvorba sinic. Navíc se do ní nedostanou žádné nečistoty z vnějšího prostředí. Voda před vstupem do nádrže prochází přes několik filtrů, které zachytí téměř všechny fyzické částice.

Jak velkou nádrž vybrat?

Na trhu můžete běžně sehnat retenční nádrže o objemu od méně než 1 m³ po více než 15 m³. Není ovšem dobrý nápad říct si, že chcete co největší možný objem, abyste co nejvíc ušetřili. Takovou nádrž byste totiž možná ani nikdy nemuseli zcela naplnit. Je třeba vzít v úvahu celkovou plochu všech střech, odkud budete chtít vodu zachytávat. Nesmíte však zapomenout ani na roční úhrn srážek v místě, kde se nachází vaše nemovitost a zahrada, který se v různých oblastech České republiky liší.

Nadzemní nádrž na dešťovou vodu pixinoo / Shutterstock.com

Jak na údržbu retenční nádrže?

Samotná nádrž na dešťovou vodu po své instalaci nevyžaduje žádnou speciální péči. Jedinou výjimkou je podzimní období, kdy je potřeba ji před prvními mrazy zcela vypustit, aby v zimě nedošlo k jejímu poškození, a odstranit drobné nečistoty, které se do ní možná nedopatřením dostaly. Jednou za čas je také potřeba vyjmout všechny filtry a provést jejich údržbu a vyčištění. Zanedbání tohoto úkonu by mohlo vést k ucpání přítokového potrubí.

Jak na retenční nádrži ušetřit?

  • Zažádejte si o dotaci – pokud chcete na svoji nádrž získat finanční příspěvek, jednoduše vyplňte online formulář, který je součástí projektu Nová zelená úsporám. Výše dotace se pohybuje v rozmezí 27–105 tisíc Kč, v závislosti na jejím typu.
  • Pořiďte si retenční nádrž v akci – stejně jako jiné vybavení pro zahradu i nádrže na dešťovou vodu naleznete v nabídce vybraných hobbymarketů. Navštivte jejich e-shopy, případně se o nabízených produktech poraďte přímo v prodejně.

Zdroje: Kupi, Státní fond životního prostředí