10 prověřených rad, jak ušetřit při nákupech potravin a dalšího zboží

Žena nakupuje v supermarketu Prostock-studio / Shutterstock.com

Až příště pojedete s nákupním vozíkem mezi regály, zkuste se zamyslet nad zbožím, které kupujete. Skutečně jej potřebujete? A není zbytečně drahé? Informované a vědomé nakupování vám pomůže nejen ujasnit si, za co utrácíte své peníze, ale v konečném důsledku také ušetřit nemalé částky. To se přitom netýká pouze nákupu potravin, ale také oblečení či elektroniky. Poradíme vám, jak nakupovat úsporně, za což vám poděkuje nejen vaše peněženka, ale i naše planeta.

Přečtěte si také

Je trestné konzumovat pečivo v supermarketu před zaplacením? Řetězce v tom mají jasno

I. Zvolte zlatou střední cestu

Chcete-li při nákupech jídla, oblečení nebo i elektroniky ušetřit, nekupujte to nejdražší na trhu. Nejvyšší cena totiž nutně neznamená nejvyšší kvalitu. V mnoha případech je totiž vyšší cena způsobena dobrým marketingem a reklamou. Za značkové zboží se zkrátka platí. Každý nákup si naplánujte, skvělým plánovačem je nákupní rádce Kupi, který shromažďuje všechny akční letáky velkých řetězců a umí ceny porovnávat napříč obchody. Pokud si stáhnete jeho mobilní aplikaci, pak se po naskenování čárového kódu zboží můžete přímo v obchodě přesvědčit, jestli je cena skutečně výhodná. Do aplikace si můžete také nahrát všechny své věrnostní kartičky obchodů a u pokladny je pak jen ukážete v mobilu, takže se vám nestane, že byste plastovou kartu zapomněli doma a přišli tak o výhody.

Při výběru potravin proto pečlivě čtěte složení produktů, u oděvů složení materiálů a u elektroniky porovnávejte jednotlivé parametry. Poté vyberte zlatou střední cestu, s níž zaručeně ušetříte bez nutnosti obětovat kvalitu.

Domácí rajčatová omáčka v hrnci, vařečka, rajčata Goskova Tatiana / Shutterstock.com

II. Vyhněte se předraženým polotovarům

Co se týče přípravy jídla, pokud máte tu možnost, vyhněte se polotovarům. Jídlo připravované doma je totiž často o vyšší desítky procent levnější. Polotovary jsou navíc mnohdy plné konzervantů a dochucovadel, kterým se při domácí přípravě vyhnete. Třeba domácí jíška, boloňská omáčka nebo domácí vývar chutnají mnohem lépe než ty kupované a při jejich přípravě zaručeně ušetříte.

Kupte kuře v akci a využijte ho nejen na domácí vývar

Kupte se slevou Kuře Tesco.

Porovnat slevy

III. Využívejte i zbytky, které by se vyhodily

Při přípravě domácího jídla zůstanou velmi často nejrůznější zbytky, a to jak odřezky z masa, tak slupky od zeleniny. Slupky z cibule, odkrojky z mrkve, košťál z brokolice, květákové listy, povadlé listy pórku či obrané kosti z pečeného kuřete.

Nic z toho nemusíte vyhazovat – do mrazáku si připravte sáček, do něhož budete zbytky postupně ukládat, a za pár dnů budete mít perfektní základ pro domácí vývar, a skoro zadarmo. Stejnou službu vám udělá i skelet z kuřete, které si naporcujete sami a vedle vývaru připravíte jídlo ještě z prsou a stehen.

Člověk před sebou tlačí nákupní vozík v uličce supermarketu 1000 Words / Shutterstock.com

IV. Nenakupujte hladoví a bez rozmyslu

Nejzákladnější poučkou pro všechny, kteří chtějí ušetřit, je nechodit nakupovat s prázdným žaludkem. Hlad je sice nejlepší kuchař, zároveň vás však motivuje koupit i potraviny, které byste jinak minuli. Ruku v ruce s marketingovými taháky, které používají prvky psychologie, vás tak donutí utratit mnohem víc peněz, než byste chtěli. Nejlepší obranou je připravit si nákupní seznam, promýšlet dopředu jídelníček a nakupovat informovaně. Inspirovat se levnými recepty můžete i na internetu.

V. Sledujte slevové akce

Největším přítelem vašeho rozpočtu jsou slevy. Pravidelně si procházejte letáky obchodních řetězců. Najdete v nich vždy aktuální informace o slevových akcích a nabídkách ve svém městě.

Většina řetězců má své letáky i online, jejich přehled najdete na Kupi, a to nejen obchodů s potravinami, ale i drogerií, hobbymarketů, obchodů s nábytkem, prodejen se sportovním zbožím, elektro prodejen, lékáren, hračkářství či obchodů s oblečením. Kupi vám také pomůže pohlídat ceny vašich oblíbených produktů, stačí si přidat výrobek do oblíbených a nákupní rádce vám pošle email, až bude zboží ve vašem okolí v akci.

Muž sedí u notebooku a raduje se fizkes / Shutterstock.com

VI. Věrnostní kluby řetězců

Slevy na dosah ruky budete mít také v případě, že vstoupíte do věrnostního klubu vybraného obchodního řetězce. Stačí se registrovat pomocí e-mailu a telefonního čísla a ihned budete moci začít využívat výhod pro členy.

Členové klubu mají často nárok na větší slevy

VII. Nechte si část peněz vrátit zpět

Na vrácení pár drobných z cashback portálu asi ještě nikdo nezbohatl, proč ale nevyužít každé možnosti, jak ušetřit?

Cashback portály jsou webové stránky, které vás přesměrují na vybraný obchod, a když u něj nakoupíte, část peněz vám portál připíše zpět. Většinou se jedná o pár procent, ale při větších či opakovaných nákupech se může jednat i o stovky korun. Nemusíte se bát, nejedná se o žádný podvod, do cashback portálu se stačí registrovat a hned můžete čerpat výhody. Rozhodně se ale vyplatí být obezřetný a než se budete registrovat, přečíst si recenze na internetu na vámi vybraný cashback portál.

Čtyři ženy si prohlížejí oblečení na domácím bazárku Vera Prokhorova / Shutterstock.com

VIII. Nebojte se nakupovat online

Mezi zboží, které se nejvíce vyplatí nakupovat online, patří oblečení, boty, hračky, knihy, nábytek či elektronika. Pokud víte, co chcete, stačí dlouhodobě sledovat cenu přes internetové srovnávače a počkat na správný moment. Jak jsme vám radili v prvním bodě, z výsledků nevybírejte e-shop s nejlevnější cenou, ale ten, který nabízí výhodnou cenu a přitom ověřené recenze spokojených zákazníků. Poděkujete si později v případě nutné reklamace.

IX. Zkuste nákup z druhé ruky

Pokud si troufnete risknout, že se občas netrefíte, můžete zboží nakupovat i z druhé ruky. To se samozřejmě týká především oblečení, hraček, knih, nábytku či elektroniky, které se mohou v rukách nového majitele proměnit z nechtěné věci na skutečný poklad.

Při tomto typu nakupování navíc můžete mít dobrý pocit nejen z ušetřených peněz, ale také snížení své ekologické stopy. Tyto nákupy momentálně nejvíce frčí na bazarových portálech jako je Sbazar či Facebook Marketplace.

Žena natírá starou židli bílou barvou Robert Kneschke / Shutterstock.com

X. Vyměňujte, opravujte, půjčte si

Jedním ze způsobů, jak ušetřit za nákup nových věcí, je vyměnit je za něco, co už nepotřebujete. V některých městech se pravidelně pořádají tzv. swapy, kde snadno vyměníte nechtěné věci za něco potřebného.

Peněženku i planetu potěšíte také v případě, že staré a rozbité věci zkusíte nejprve opravit nebo zrenovovat, než je bez rozmyslu vyhodíte. Pokud máte ve svém okolí šikovného kutila, s opravou hraček, renovací nábytku nebo úpravou oděvů nebudete mít větší problém. Jde-li o věc, kterou potřebujete jen zcela výjimečně, půjčte si ji od přátel, členů rodiny či ve specializované půjčovně.