Potraviny na splátky? Britský řetězec nabídne zákazníkům bezúročné půjčky na jídlo

Žena tlačí nákupní vozík v supermarketu Kaspars Grinvalds / Shutterstock.com

Britský řetězec supermarketů Iceland Foods umožní svým zákazníkům nakupovat potraviny na splátky. Informovala o tom agentura Bloomberg. Nabídka řetězce přichází v době, kdy se domácnosti v Británii stejně jako v dalších evropských zemích musejí vypořádávat s rostoucími životními náklady. Míra inflace v Británii v červenci vystoupila na 10,1 procenta, rekord za 40 let.

Přečtěte si také

Fantastická míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho, která se vám vždy povedou

Společnost Iceland Foods oznámila, že její program Iceland Food Club nabídne zákazníkům bezúročné půjčky v hodnotě až 100 liber (téměř 3000 Kč), a to ve formě platebních karet, kterými bude možné platit v jejích obchodech. Zákazníci pak budou půjčky splácet prostřednictvím splátek stanovených na deset liber týdně.

„Během této neutuchající krize životních nákladů mají lidé více než kdy jindy problémy s nákupem tolik potřebného zboží každodenní spotřeby,“ uvedl šéf společnosti Iceland Foods Richard Walker.

Paní drží nákup a platební kartu ViDI Studio / Shutterstock.com

Rekordní inflace v Británii

Míra inflace v Británii v červenci vystoupila na 10,1 procenta, což je nejvíce za posledních 40 let. Přispěly k tomu zejména ceny energií, pohonných hmot, potravin a nealkoholických nápojů, uvedl dnes britský statistický úřad. V červnu spotřebitelské ceny vykázaly meziroční nárůst o 9,4 procenta.

Ekonomové podle agentury Reuters předpokládali, že inflace v červenci vystoupí na 9,8 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem se ceny zvýšily o 0,6 procenta.

„Dostat inflaci pod kontrolu je mou hlavní prioritou. Přijímáme opatření prostřednictvím silné a nezávislé měnové politiky, odpovědných daňových a výdajových rozhodnutí a reforem na podporu produktivity a růstu,“ reagoval na statistiku britský ministr financí Nadhim Zahawi.

Britská centrální banka na začátku měsíce zvýšila svou základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 1,75 procenta. Přikročila tím k nejvýraznějšímu zvýšení úroků od roku 1995. Zároveň předpověděla, že britská ekonomika v posledním čtvrtletí letošního roku vstoupí do recese.

Míra inflace v zemích Evropské unie v červnu vystoupila na rekordních 9,6 procenta. Data za červenec nejsou prozatím k dispozici. V České republice inflace v červenci dosáhla 17,5 procenta a patří k nejvyšším v Evropě.

(zdroj: ČTK)

Věrnostní karty obchodů Maddie Red / Shutterstock.com

V Česku nákupy potravin na splátky nabízí Tesco

Podobnou službu jako zavádí v Anglii máme i u nás v České republice. Obchodní řetězec Tesco v rámci svého věrnostního programu nabízí Clubcard kreditní kartu premium plus, se kterou nakupujte na splátky a zaplatíte navíc 1/10 ceny zboží. V praxi to znamená, že nákup za 5000 Kč vám Tesco rozloží do 11 splátek s měsíční splátkou 500 Kč.