Na vlašáky nečekejte do podzimu! Z nezralých ořechů připravíte výborný kompot i léčivou tinkturu

Nezralé vlašské ořechy v misce a v nálevu v lahvičce Lipatova Maryna / Shutterstock.com

Zelené vlašské ořechy se tradičně sbírají od červnového svátku sv. Jana a jejich sezóna trvá až do srpna. Využít se dají nejen pro přípravu zajímavých lahůdek, ale také zdraví prospěšných tinktur a čajů. Přečtěte si, jak zpracovat nezralé ořechy a zužitkovat tak i předčasně popadané nebo otrhané kousky. Pochutnáte si a ještě uděláte něco pro své tělo.

Přečtěte si také

Tyhle potraviny do ledničky nepatří, ale stejně je tam dáváme: Marmelády, vajíčka i dresinky

V srpnu vyrazte na zelené ořechy i oplodí

Vlašské ořechy většinou dozrávají během září a října, v různých lokalitách se ovšem rychlost tvrdnutí vnitřní skořápky může velmi lišit. Proto někde ještě není ani teď v srpnu pozdě na sběr zelených, nezralých plodů. Ty poznáte tak, že je lze snadno nakrájet nebo propíchnout párátkem či špejlí.

V červenci a srpnu se také začíná sbírat zelené oplodí (slupka), než spolu s dozráváním jader zhnědne.

  • Při jakékoliv práci s vlašskými ořechy doporučujeme nasadit ochranné rukavice – i nezralé slupky silně barví!

Na co jsou zelené ořechy dobré?

Jsou bohaté na vitamíny C, B, E a PP neboli niacin. Obsahují plno tříslovin, pektinů, rostlinných silic a kvalitních mastných kyselin. Již v dobách našich prababiček se používaly na léčbu trávicích potíží a kurdějí. Výborné jsou na posilování imunity a detoxikaci organismu (mimo jiné pomáhají vylučovat těžké kovy). Čistí krev, napomáhají ke snižování cholesterolu, podporují správnou funkci jater, žaludku i štítné žlázy a v neposlední řadě fungují proti únavě i depresím.

https://www.shutterstock.com/cs/image-photo/harvesting-common-walnuts-tree-human-hand-1763651690 ProximaCentauri1/ Shuttertsock.com

Tinktura na zažívací potíže i bolavé klouby

Cca 20 zelených vlašských ořechů překrájejte na čtvrtky a zalijte litrem kvalitního, minimálně 40% čirého alkoholu (např. vodkou, slivovicí, bílým rumem). Všechny kousky by měly být ponořené. Nechte na teplém místě louhovat nejméně 3–4 týdny. Čím déle, tím bude tinktura silnější. Přeceďte a užívejte po malých lžičkách na žaludeční a střevní obtíže, pro posílení imunity i při nachlazení. Tinkturu můžete používat i jako mazání na bolavé klouby a svaly.

  • Tip pro lepší chuť: Ze dvou sklenic vody a dvou sklenic cukru svařte hustý sirup, ten přilijte do hotové tinktury, přidejte koření jako anýz, skořici, muškátový oříšek apod., promíchejte a v uzavřené sklenici dejte na ještě další dva týdny odstát. Poté přeceďte a nechte v chladu a temnu zrát až po dobu dalších 12 měsíců.

Čaj ze zelených ořechových slupek

Zelené slupky usušte a nadrťte v hmoždíři. Na přípravu jednoho čaje použijte jednu čajovou lžičku drti. Zalévejte horkou vodou o teplotě 80–90 °C a nechte čtyři až pět minut louhovat. Poté přeceďte a čaj popíjejte v průběhu celého dne (z jednoho nálevu by mělo být cca pět dávek). Užívejte po dobu jednoho týdne a před další kúrou si udělejte alespoň dvoutýdenní pauzu.

Čaj z ořechových slupek pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje metabolismus a může pomoci zmírňovat projevy aterosklerózy, artritidy a osteoartrózy.

https://www.shutterstock.com/cs/image-photo/still-life-walnut-liqueur-2135690451 Richard Semik/ Shutterstock.com

Nezralé vlašské ořechy ve sladkém nálevu

Pokud se vám podaří narazit ještě na měkké vlašáky, pak si z nich připravte i některou z výborných lahůdek. Z nejmladších jarních plodů se například vyrábí populární domácí ořechovka, z těch letních vyzkoušejte třeba ořechový kompot.

Budete na něj potřebovat: 1 kg zelených ořechů, 1 kg cukru, vodu, celou skořici a hřebíček.

Postup:

  1. Ořechy omyjte a nahusto propíchejte naskrz špendlíkem. Dejte do větší zavařovačky, zalijte studenou vodou a nechte 14 dní louhovat. Vodu každý den vyměňujte. Slupka bude postupně hnědnout až černat.
  2. Ořechy sceďte a v čisté vodě je uvařte pozvolna doměkka (podobně jako brambora by měly po napíchnutí na nůž sklouznout). Hotové je nechte okapat.
  3. Připravte si cukerný roztok z cca tří litrů vody a jednoho kila cukru a 15 minut v něm povařte ořechy. Nechte vše zchladnout a do druhého dne odležet.
  4. Následující den přeceďte a slitou tekutinu opět povařte, dokud nezhoustne. Sirupem zalijte ořechy tak, aby byly zcela ponořené (možná bude potřeba trochu doředit vodou).
  5. Jednou až dvakrát postup opakujte – tedy šťávu slijte, zredukujte, nalijte zpět k ořechům, případně nařeďte a dejte na 24 hodin odstát.
  6. Nakonec nechte ořechy se sirupem ve sklenici přikryté látkou a převázané provázkem nebo gumičkou stát dalších 8–10 dní.
  7. Poté naposledy slitý sirup povařte do zhoustnutí, v případě potřeby přidejte více cukru.
  8. Ořechy dejte do menších sklenic, zalijte hustým sirupem, přidejte koření a zavařujte při 90 °C asi 20 minut.

Nákupní tip: S příchodem druhé poloviny prázdnin začala i zavařovací sezóna. Pokud vám tedy doma chybí vhodné nádoby, v obchodech nyní narazíte na sklenice v akčních nabídkách. Široký sortiment pro zavařování najdete již tradičně v prodejnách Tescoma a Orion. Pro levnější zavařovačky si aktuálně skočte do Tesca, kde je do 30. 8. 2022 koupíte se slevou až 31 %, do Globusu (do 17. 8. 2022 je pořídíte o 25 % levněji) nebo mrkněte na e-shop Eva.cz.