Zelená voda v bazénu: Proč se to stalo a jak s tím bojovat

Zelený bazén Steve Heap/ Shutterstock.com

Bazény nebo vířivé vany jsou součástí většiny rodinných domů v Česku. Koupací sezona je v plném proudu a tropické teploty vodě v bazénech moc neprospívají. Jak bojovat proti zelené vodě v bazénu a na co nezapomenout, když chcete mít křišťálově průzračnou vodu co nejdéle?

Přečtěte si také

Vkladní knížky jsou pomalu minulostí. Kdo je ruší a kde se dají ještě založit?

Proč voda v bazénu zezelená?

Přemnožení řas

Nejčastější příčinou zeleného bazénu je přemnožení řas. Řasy jsou normálně udržovány v rovnováze cirkulací vody, přirozeným odumíráním v chladném počasí a vhodnou chemickou rovnováhou. Pokud je cirkulace vody špatná nebo ji neupravujete vhodnými chemikáliemi a v dostatečném množství, řasy pohltí celý bazén.

Zatímco v jezírkách a potocích se setkáte s přirozeně rostoucími řasami, přemnožení řas v bazénu je koncentrovanější a může představovat větší zdravotní riziko. Jejich přítomnost navíc znamená, že zde existuje nerovnováha, která může také naznačovat růst nebezpečných bakterií. V bazénu rozhodně neplavte, dokud nebude voda opět průzračně čistá.

Čištění řas z bazénu VidEst / Shutterstock.com

Pyly nebo kov

Přirozeně zelenožlutý odstín pylu může přispět k zelené barvě bazénu, stejně tak i oxidace kovových prvků v bazénu samotném. Někdy mohou tyto kovy reagovat s bazénovými chemikáliemi a uvolňovat do vody materiál, který narušuje chemickou rovnováhu. Abyste předešli příliš velkému množství pylu v bazénu, přikrývejte ho pokaždé, když ho nepoužíváte. Pokud je zelená barva způsobena oxidací kovů, je vhodné se obrátit na experty, kteří vám poradí vhodné řešení.

Nepodceňujte péči o bazén

Problém s filtrem

Filtr vašeho bazénu má důležitou funkci – vysává z vody drobné nečistoty a odstraňuje řasy a pyl. Když je bazén zakalený, problém může být právě ve filtru. Možná ho nepoužíváte dostatečně dlouho, aby se voda dobře vyčistila. Za teplého počasí by měl běžet 8 hodin denně, a pokud jej používá hodně lidí, klidně i déle.

Pokud jej používáte po přiměřeně dlouhou dobu, je potřeba ho vyčistit nebo vyměnit. Kartušové filtry by se měly čistit po 2 až 6 týdnech, křemelinové by měly být proplachovány každé 1 až 3 měsíce a pískové každé 1 až 4 týdny. Pokud se tím problém nevyřeší, bude možná potřeba vyměnit filtr a čerpadlo.

Špinavý a čistý filtr bazénu MDIYer / Shutterstock.com

Špatné pH

pH je míra, kterou se označuje kyselost, nebo naopak zásaditost. pH ve svém bazénu pravidelně kontrolujte, abyste znali jeho aktuální stav. Vaším cílem by mělo být udržet bazénovou vodu přiměřeně neutrální, s pH kolem 7,3 až 7,6. Pokud se příliš zvýší, zabrání to chlóru, aby dělal svou práci – tehdy je potřeba přidat prostředek na snížení pH, jako je hydrogensíran sodný nebo kyselina muriatová.

Častým problémem je však i příliš nízké pH, a tedy vysoká kyselost, která podporuje růst řas a také může ničit vybavení bazénu. V takovém případě je potřeba kyselost snížit – níže si představíme, jak na to.

Kontrola pH THIPPTY / Shutterstock.com

Co použít pro snížení kyselosti nebo zabití řas a bakterií?

Kyselé prostředí je jako stvořené pro růst řas a bakterií. Naštěstí existuje mnoho prostředků, se kterými můžete alkalitu vody zvýšit a tím vytvořit nehostinné podmínky pro všechny mikroorganismy.

  • Hydroxid sodný – Prodává se nejčastěji v podobě kuliček nebo granulí a je často využívaný ke zvýšení pH ve větších bazénech. Při manipulaci si však dejte pozor na poleptání.
  • Použijte chlorový šok – Zhruba jednou za 3 týdny provádějte chlorový šok. Ideální volbou je chlorový granulát, jehož dávkování by mělo být zhruba 20–30 g na 10 m³ vody.
Bazénová chemie je naprostý základ
  • Pomůže i jedlá soda – Jedlá soda, neboli hydrogenuhličitan sodný, může být použita ke zvýšení celkové alkality bez výrazné změny pH. Co se týče množství, abyste zvýšili alkalitu vody o 10 ppm, budete potřebovat 1 kg jedlé sody na 5,5 m³ vody. Jedlou sodu nepřidávejte najednou, ale postupně.
  • Modrá skalice – Jelikož je toxická, někteří se jí snaží vyhýbat, je ovšem velmi účinná a má rychlý efekt. Obvykle se doporučuje aplikovat 5 g na 1 m³ vody. takové množství by pro vás nemělo být nebezpečné a zároveň by mělo zahubit řasy. Aplikace by měla stačit jednou za rok. Nejprve se modrá skalice rozmíchá s trochou vody v kbelíku a až poté se aplikuje. Následně nechte celý den běžet filtraci.
  • Savo – Jeden z nejoblíbenějších prostředků, který účinně vyhubí vše živé v bazénu, kromě vás.
Modrá skalice Dmitry Dorofeyev / Shutterstock.com

Tipy na závěr

  • Bazén vždy vydrhněte – Před aplikací jakýchkoliv prostředků se postarejte o to, aby bylo dno bazénu čisté, stejně tak i stěny. Vydrbejte povrch kartáčem a zapněte filtr, aby se odlepené nečistoty dostaly pryč.
  • Vyzkoušejte chemii na vzorku vody – Naberte několik litrů vody z bazénu a nejprve aplikujte chemii v ní, abyste věděli, jak to ovlivní pH. Podle toho si můžete vypočítat, kolik prostředku bude potřeba pro celý bazén.
Vybavte se na horké dny
  • Pokaždé se poraďte a čtěte etikety – Před nákupem se nebojte poradit s prodejcem, obvykle vám doporučí nejvhodnější prostředek. U každého prostředku na bazén je návod i dávkování, tak si ho přečtěte a následně už zajisté budete vědět co a jak.