Recepty na ty nejlepší domácí ledové čaje: melounovo-mangová granita nebo okurková limonáda

Různé druhy limonád s čerstvým ovocem Ryzhkov Photography / Shutterstock.com

Osvěžující limonáda je skvělým společníkem v boji proti extrémním teplotám. Vychutnat si ji můžete nejen ve vaší oblíbené kavárně nebo cukrárně, ale díky našim jednoduchým receptům si ji připravíte i doma. Vyzkoušejte například melounovo-mangovou granitu nebo broskvový ledový čaj.

Přečtěte si také

Babky způsobují rakovinu a smaženice se nesmí ohřívat: Věříte nejčastějším mýtům o houbách?
Babky způsobují rakovinu a smaženice se nesmí ohřívat: Věříte nejčastějším mýtům o houbách?

Jahodový zázrak

Jahodové limonády patří k nejoblíbenějším a není se čemu divit. Jejich sladká chuť je jednoduše božská. Na přípravu litrového džbánu jahodové limonády budete potřebovat:

  • 300 g jahod
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • Šťávu z ½ citronu
  • 1 l sodovky na zalití

V první řadě jahody umyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Smíchejte je s cukrem a nechte hodinu odstát v lednici. Následně jahody vložte do džbánu, přidejte šťávu z ½ citronu a důkladně promíchejte. Nakonec zalijte sodou. Přidat můžete i kostky ledu a na ozdobení můžete použít plátky citronu. Jahody můžete vyměnit i za jiné ovoce, například za maliny, borůvky nebo ostružiny.

Nečekejte na Marušku a skočte si pro čerstvé jahody v akci

Kupte se slevou Jahody Tesco.

Porovnat slevy

Broskvový ledový čaj

Věděli jste, že dobrý ledový čaj si můžete připravit i doma? Na džbán o velikosti 1 litru budete potřebovat:

  • 4–5 sáčků broskvového čaje (může být i sypaný)
  • 3 lžíce cukru
  • Citron
  • 2 broskve
  • Vodu na zalití

Postup je podobný jako při přípravě klasického horkého čaje. Čaj zalijte vodou a nechte louhovat. Do horkého čaje přidejte cukr a nechte čaj vychladit. Následně jej vložte na 1 hodinu do lednice. Po vytáhnutí ho smíchejte se šťávou z vymačkaného citronu, přidejte kostky ledu a přidejte nakrájené broskve.

Melounová granita Anna Shepulova / Shutterstock.com

Melounovo-mangová granita

Granita je velmi podobná ledové tříšti a velmi dobře chutná především v kombinaci se sladkým melounem a exotickým mangem. K přípravě 5–6 porcí budete potřebovat:

  • 1 ks bezsemenného melounu
  • 2 ks manga
  • 200 ml mangového džusu (možné nahradit i za multivitamin)
  • 1 citron
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • Čerstvou mátu na ozdobení

Postup přípravy je velmi jednoduchý. Nejdříve vydlabejte celý meloun a jeho kousky rozmixujete v mixéru. Následně očistěte a nakrájejte obě manga a přidejte je do mixéru k melounu. Chvilku mixujte a následně zalijte džusem a šťávou z vymačkaného citronu.

Na závěr přidejte dvě lžíce cukru a celý obsah vylijte do mísy, kterou na pár hodin vložte do mrazáku. Před podáváním můžete celou granitu opět rozmixovat, aby její konzumace byla jednodušší. Na ozdobení použijte lístky čerstvé máty.

Osvěžující okurková limonáda

Naším posledním tipem je okurková limonáda, která je v porovnání s ostatními méně sladká. K její přípravě budete potřebovat:

  • 1 ks okurky
  • 2 ks limetky
  • Třtinový cukr
  • Perlivou vodu

Nejprve si oškrabte okurku, slupky však nevyhazujte a ponechte si je na ozdobení. Okurku rozmixujte a přidejte půl litru vody. Směs přelijte přes sítko do džbánu, přidejte šťávu z vymačkaných limetek a zalijte perlivou vodou až po okraj džbánu. Na závěr doslaďte třtinovým cukrem a ozdobte připravenými slupkami a plátky limetky.

Všechno, co budete k přípravě osvěžujících limonád potřebovat, můžete nakoupit za výhodné ceny. Sledujte akční nabídku v letácích na Kupi.cz a objevte bohatou nabídku akčního zboží.