Tipy na skvělé marinády, které vaše grilování posunou o úroveň výš!

Různé koření a koření pro letní grilování na rustikálním dřevěném piknikovém stole stockcreations / Shutterstock.com

Teplé počasí a sluníčko lákají k venkovnímu posezení a grilování. Kdo by odolal lahodnému občerstvení a skvělé atmosféře, která je s letním grilováním spojená? Pokud grilujete už nějakou tu sezónu, nebo s tím právě začínáte, budete určitě rádi za tipy, jak maso (a nejen to) marinovat a dodat mu tu pravou šťávu. Tak šťavnatému grilování zdar!

Přečtěte si také

Jak správně připravit kakao? Existuje mnoho variant a my známe ty nejlepší
Jak správně připravit kakao? Existuje mnoho variant a my známe ty nejlepší

Proč marinovat?

Marináda dodá masu jedinečnou chuť a vůni. A nejen to, postará se o celkovou křehkost a šťavnatost. Výsledek bude tak skvělý, že se grilování nebudete chtít vzdát. Ten, kdo se neřadí mezi masožravce, může na gril „hodit“ i zeleninu, sýry, ovoce, zkrátka grilování se meze nekladou. Nezapomeňte však, že základem nejsou jen čerstvé a kvalitní potraviny, ale také správný postup při marinování.

Máte málo času? Koukněte se po naloženém masu v akci

Jak na to

Marinády můžete dělat na sto způsobů, neustále je vylepšovat a hledat nejoblíbenější variantu. Důležitým krokem, jak se do ní pustit, je nezapomenout na tři základní složky, které by každá marináda měla obsahovat – tuk, kyselinu a koření.

Nejlepší variantou pro olejovou složku je olivový olej, ale můžete použít i jiný rostlinný. Díky tuku, který všechny suroviny drží pohromadě, bude celá plocha masa pokrytá. Další složkou je kyselina, která má za úkol rozpouštět v mase bílkoviny, a tím ho dělat křehčí. Použít můžete ocet, víno, citrón, ale také jogurt. Poslední surovinou je koření, které existuje v mnoha variantách a druzích, ovšem nejdůležitější bývá sůl. A s tou je třeba zacházet s mírou, jinak by se maso vysušilo.

https://www.shutterstock.com/cs/image-photo/beef-steak-on-grill-rosemary-pepper-1352051405 akciové výtvory / Shutterstock.com

Marinádu připravte nejlépe v nerezové, skleněné nebo plastové nádobě a dbejte na to, aby byly všechny kousky masa marinádou pokryté. Pokud máte málo času, k lahodné chuti masa vám postačí i půlhodina marinování. Musíte se ovšem rozloučit s jeho křehkostí, která je znát především při delší době naložení. Kuřecímu masu postačí obecně 3–6 hodin marinování, panenka vyžaduje 6–12 hodin a velké kusy masa, především ty s kostí, se musí marinovat 12–24 hodin. Nádobu s masem přikryjte fólii a vložte do lednice. Teď už zbývá jen čekat a žhavit gril!

Medovo-pivní marináda

  • 100 ml světlého piva
  • 50 ml olivového oleje
  • 50 ml sójové omáčky
  • 75 g medu
  • 2 stroužky česneku
  • snítka rozmarýnu
  • lžička sladké papriky

Marináda z bílého vína

  • 5 lžic oleje
  • 50 ml bílého vína
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce bylinek (rozmarýn, tymián, šalvěj)
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Thajská pálivá marináda

  • 5 lžic olivového oleje
  • šťávu z citrónu
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 5 lžic nasekané koriandrové natě
  • 1 lžíce sušených chilli papriček
  • ½ lžičky kmínu
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky pepře
Vyzkoušejte do marinád olivový olej

Hořčicová marináda

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžička sladké papriky
  • bílý pepř
  • 1 lžička soli

Marináda na sýry

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 prolisované stroužky česneku
  • nasekaná čerstvá bazalka a pažitka
  • bobkový list
  • pepř
  • chilli