Víno, žvýkačky nebo cukr: 7 potravin, které vás překvapí tím, že nejsou veganské

Koho by napadlo, že víno nemusí být pro vegany Pixabay.com

Vegani se ve své stravě vyhýbají jakékoliv živočišné složce. Chcete si čistě rostlinné stravování také zkusit? Nejíst maso a mléčné produkty je samozřejmé. Nestačí to ale k tomu, abychom mohli způsob výživy považovat za zcela veganský. Látky živočišného původu se totiž nacházejí i v nápojích a jídlech, kde by je člověk vůbec nečekal. Pojďme se společně podívat na 7 z nich.

Přečtěte si také

Z ČR na Slovensko ode dneška jen s negativním testem. Češi to berou raději přes Polsko a Rakousko
Z ČR na Slovensko ode dneška jen s negativním testem. Češi to berou raději přes Polsko a Rakousko

1) Pivo a víno

Není nad to si večer sednout s přáteli nad pár sklenkami vína či půllitrem vychlazeného piva. Ovšem pokud se ve skupince kamarádů nachází vegan, měl by okamžitě zpozornět. Čirost obou alkoholických nápojů je ve výrobě někdy zajištěna látkou, které se říká vyzina. Jedná se o druh kolagenu, jenž je k nalezení v plovacích měchýřích jeseterovitých ryb. A odtud ho sládci i vinaři také berou. Někdy se používá také vaječná nebo mléčná bílkovina, což je z pohledu veganského stravování také problém. Na etiketách ani u výčepu to většinou nezjistíte. Informace o výrobě a vhodnosti pro vegany vám poskytne daný výrobce. Například v Německu jsou ale veganská v podstatě všechna piva kvůli zákonu, který přesně stanovuje, co všechno smí a nesmí být při výrobě použito.

2) Náhražky mléčných produktů

Margaríny nebo třeba rostlinné smetany se mohou tvářit jako ideální veganské alternativy k mléčným výrobkům, ale nezřídka obsahují syrovátku nebo kasein – obojí z živočišného mléka. Výrobkům bez označení vegan se raději vyhněte a sáhněte po produktech například ze sójového nebo kokosového mléka.

3) Worcestrová omáčka

Worcestrová omáčka je mimo jiné důležitou přísadou v koktejlu Bloody Mary. Bohužel ta poctivá v sobě obsahuje části ančoviček neboli sardelek, malých mořských ryb. Při troše štěstí ale v obchodě najdete i veganskou variantu.

Složení některých sladkostí zaskočí nejen vegany halayalex / Freepik.com

4) Pečivo

V chlebu či jiných druzích pečiva se může skrývat syrovátka, ale také L-cystein, známý pod značkou E920. Jedná se o látku vyrobenou z prasečích štětin. Existují však i verze, které jsou vyrobeny zcela synteticky. Mnoho druhů pečiva navíc obsahuje máslo, vejce, smetanu a tak dále, zkrátka nic pro vegany.

5) Žvýkačky

Do žvýkaček se přidávají želatina a také kyselina stearová, obě živočišného původu. Na trhu lze najít veganské žvýkačky, které místo želatiny používají veganský agar.

6) Cukr

Bílý cukr se při výrobě nezřídka dostane do kontaktu se zbytky zvířecích kostí (rafinuje se pomocí živočišného uhlí), které při vysokých teplotách pomáhají cukr filtrovat a dodat mu běloskvoucí vzhled. Hnědý cukr vás nezachrání, do něj je pouze po stejném procesu přidána melasa. Můžete si však sladit právě pouze melasou nebo výrobky z rostlinných zdrojů cukrů, jako je sirup z agáve.

7) Pomerančový džus

Asi bychom podle reklam čekali ve svém džusu jenom stoprocentní pomeranče. Pokud si jej však ráno nevymačkáte sami, mohou se v něm objevit přidané vitamíny a další doplňkové látky. Výrobci se snaží do džusů dostat další zdraví prospěšné látky, můžete tak narazit na vitamín D3, pro jehož výrobu byl použit lanolin. Jedná se o voskovitý tuk, pocházející z ovčí vlny. Džus může obsahovat také omega 3 mastné kyseliny vyráběné z rybího oleje.

Jak vidíte, vegan musí být při nakupování potravin neustále ve střehu.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!