Jak správně naložit maso na gril? Pomohou i užitečné vychytávky z obchodů

Syrové maso v misce, okolo koření a nůž nerudol / Shutterstock.com

Teplé jarní počasí znamená pro mnoho nadšenců do grilování jediné – naložit maso a rozžhavit uhlí! Než se do nové grilovací sezóny pustíte, máme pro vás 10 tipů na to, jak maso správně marinovat i jakých chyb se vyvarovat. Dozvíte se také, které šikovné vychytávky by ve vaší marinovací výbavě neměly chybět, abyste vždy dosáhli těch nejšťavnatějších a nejchutnějších výsledků.

Přečtěte si také

Výrobci nápojů v plechovkách mění design. Kofola či Rockstar více vsází na eleganci

1. Marinování neprospívá všem druhům masa

V první řadě v závislosti na druhu masa zvažte, zda je marinování v kořeněném a ochuceném nálevu nutné. Pokud máte ty nejlepší kousky jako například vyzrálé hovězí, pravou svíčkovou nebo vepřovou panenku, které jsou delikatesami samy o sobě, pak si vystačíte jen s trochou oleje, solí a pepřem.

K marinování se potom hodí chuťově méně výrazná masa, jako je třeba vepřová krkovice, hovězí pupek, žebra, roštěná, kuřecí maso apod.

2. Soli předem se nebojte

Mezi gastro odborníky už dávno neplatí pravidlo, že by se maso při nakládání nemělo solit, protože by ho sůl vysušila. Spíše naopak. Uvolněná šťáva se v marinovací nádobě smíchá se zbytkem tekutiny a maso ji zase nasaje zpět. Jako bonus by mělo být ještě šťavnatější a chuťově výraznější.

Nezapomeňte na uhlí

3. V čem marinovat maso? Myslete na „svatou trojici“

Každá marináda by měla správně obsahovat tři základní složky: už zmíněnou sůl, olej a kyselou přísadu, která je při nakládání nezbytná, protože zvyšuje křehkost masa. Za vhodné kyselé potraviny lze považovat ocet, citronovou šťávu, víno, kefír, bílý jogurt nebo 100% jablečný, pomerančový či ananasový džus (ještě lépe čerstvou vymačkanou šťávu).

4. Kombinacím chutí se meze nekladou

V nálevu by také nemělo chybět čerstvé koření – to je nejlepší drtit v hmoždíři, který dá jeho chuti a vůni více vyniknout. Své udělají i čerstvé bylinky. S těmi vám zase ulehčí práci speciální nůžky na bylinky opatřené více břity. A pokud budete chtít přidat i něco sladkého, pak sáhněte po třtinovém cukru, medu či javorovém sirupu.

Záběr na ruku, která mašlovačkou potírá maso olejem s kořením mythja / Shutterstock.com

5. Maso je nejlepší marinovat i zevnitř

Před naložením je vhodné udělat do masa na několika místech díry (např. vidličkou), aby tekutina pronikla i do jeho struktury. Doporučujeme také poohlédnout se v obchodech po tzv. tenderizérech, které jsou opatřeny mnoha špičatými hroty – maso bude díky nim křehčí, šťavnatější a chutnější.

Sehnat se dají také speciální dávkovací injekce či marinovací jehly, které zase umožní marinádu přímo do masa vstřikovat. Seženete je v Tescomě, Orionu nebo třeba v OBI. Jejich cena se nejčastěji pohybuje kolem 150 korun.

Nechybí vám doma mezi kořenkami?

6. Vše musí být ponořené

Častou chybou, kterou lidé při marinování dělají, je, že maso dají do nádoby, ale marinádou ho nezalijí úplně. Pamatujte na to, že by mělo být v nálevu vždy dokonale ponořené a uzavřené. V tomto ohledu je ideální vakuovačka potravin nebo zipové sáčky, které za pár korun koupíte ve většině supermarketů i např. v dm drogerii. Před uzavřením z nich vytlačíte přebytečný vzduch a při skladování v lednici nezaberou tolik místa jako plastové krabičky.

V některých domácích potřebách či na internetu také koupíte marinovací (nakládací) dózy s pružinou – podobají se těm na kvašení a naložené maso efektivně udrží pod hladinou.

Marinovaná kuřecí křídla Zu Kamilov / Shutterstock.com

7. Maso zavřete do chladu

Během celé doby marinování musí být maso v chladu, aby se zabránilo množení nebezpečných mikroorganismů. Vyndat ho můžete až cca 30 minut před grilováním, abyste zabránili největšímu teplotnímu šoku.

8. Délku marinování přizpůsobte druhu masa

A jak dlouho nechat maso odpočívat? Ve většině případů rozhodně neplatí pravidlo „čím déle, tím lépe“, jak by si mohlo plno lidí myslet – křehčí druhy by se mohly při delším pobytu v marinádě s kyselou složkou začít vysušovat. Rybám a mořským plodům proto stačí pár desítek minut, kuřecímu ideálně 35 hodin, nejvýše 10 (pokud jste v marinádě vynechali kyselou složku, pak lze i déle).

Vepřové a hovězí snese delší dobu, odležet by se mělo nechat ideálně na 12 hodin, ale v lednici může být i celý den.

9. Ani kapka marinády nazmar

Po vyjmutí z nálevu by mělo být maso zbavené jakýchkoliv pevných kousků (česneku, bylinek, cibule apod.), které by se na něm mohly začít připalovat. Pokud si budete dávat marinádu stranou na podlévání, ze stejného důvodu ji nejprve přeceďte.

Během grilování vám potom s její přesnou aplikací pomohou speciální lahvičky na marinádu, případně mašlovačky se zásobníkovou nádobkou. Díky nim vám nebude ochucený nálev s olejem tolik kapat na rošt a uhlí a přepalovat se.

Grilování s produkty v akci je radost

10. Udělejte si v grilovaných pokrmech pořádek

A pokud si rádi na gril dáte i něco jiného než pořádný kousek steaku, pak se hodí mít v zásobě i praktické náčiní – grilovací jehlice na špízy a kebaby, speciální rošty a mřížky na křehčí zeleninu a ryby nebo stojánky na kuřecí stehna, ve kterých se budou opékat rovnoměrněji. Širokou nabídku grilovacích pomůcek aktuálně najdete například i na e-shopu Lidl nebo v prodejnách Möbelix.

  • Tip: Skvělou vychytávkou jsou jednorázové grily. Většinou jsou opatřeny podpalovacím papírem nebo dřevěným uhlím, které stačí zapálit a nechat roztopit. Poté gril vydrží hřát asi hodinu. Jednorázové grily seženete i do stovky, například v prodejnách OBI nebo Kitos.