Zdravé tuky v jídelníčku rozhodně neomezujte! Víte, které to jsou?

Zdravý tuk losos, avokádo, olej, ořechy Yulia Furman / Shutterstock.com

Tuky k životu potřebujeme. Naše tělo z nich čerpá energii a vyživuje orgány a tkáně. Víte ale, které jsou ty vhodné a které nikoli? Seznámíme vás s nimi!

Přečtěte si také

Rossmann spojuje věrnostní kampaň s jógou. Jiné řetězce lákají na vysavače i plyšové hračky

Živočišný vs. rostlinný tuk

V první řadě si musíme ujasnit důležitý fakt o tucích – všechny nejsou stejné. Dělíme je totiž na několik skupin, z nichž každá obsahuje různé množství nasycených a nenasycených mastných kyselin.

  • Živočišné tuky – převaha nasycených mastných kyselin
  • Rostlinné tuky – převaha nenasycených mastných kyselin

Nasycené mastné kyseliny

Nacházejí se především v živočišných výrobcích včetně uzenin. Spadají sem však také oleje tropického původu, například ty kokosové či palmové. Největší množství nasycených mastných kyselin nicméně najdeme v čokoládě.

Nenasycené mastné kyseliny

Najdeme je především v rostlinných produktech, ale také v rybách. Pomáhají správné činnosti srdce a tělo se bez nich neobejde.

sada mléčných výrobků a oleje na dřevěném pozadí JPC-PROD / Shutterstock.com

Živočišné tuky

Jedná se druh tuku, který pro naše tělo není vhodný. Zpravidla totiž obsahuje nasycené mastné kyseliny, které zatěžují organismus a v pozdějším věku vedou k srdečním chorobám. Na druhou stranu se více hodí na smažení, protože se tak snadno nepřepálí. Své zastání v kuchyni tudíž jistě mají. Patří sem především sádlo, máslo a lůj.

I zde ovšem můžete narazit na výjimku potvrzující pravidlo, a tou je rybí tuk. Ačkoliv se jedná o tuk živočišného původu, je zdraví prospěšný, snadno se tráví a podporuje správnou činnost organismu.

Přepuštěné máslo ghí
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Přepuštěné máslo ghí

Přepuštěné máslo ghí znaly už i naše praprababičky, které ho běžně používaly při smažení, vaření i pečení. My jsme na něj malinko pozapomněli a zašlou slávu mu vrátili až prodejci, kteří ho uvedli na trh jako hotový výrobek. Ghí je přepuštěné máslo, které vznikne převařením. Tuk se oddělí od mléčných částic a zůstává jen máslo bez laktózy lahodné chuti a zlatavé barvy. Je vhodné i pro lidi s alergií na mléčné výrobky. Příprava ghí je snadná a rychlá. Pojďte si ho s námi vyzkoušet.

Přepuštěné máslo ghí

Proč bychom jich měli jíst méně?

Vysoký podíl živočišných tuků ve stravě (zejména pak s velkým množstvím nasycených mastných kyselin) vede k vysokému krevnímu tlaku, zvýšeným hodnotám cholesterolu, ucpávání tepen nebo omezení pohybu. Náročné trávicí procesy následně ubírají energii a tvoří příznivé prostředí pro další nemoci, jako je například cukrovka.

Samostatnou kapitolou je pak rychlý nárůst váhy a vznik obezity, s nímž se mohou živočišné tuky často pojit. V těle jsou totiž ideálním prostředím pro usazování cukrů, což následně vede k tloustnutí a dalším nemocem.

Žena se zdravými potravinami v kuchyni New Africa / Shutterstock.com

Rostlinné tuky

Rostlinné tuky jsou naopak pro naše zdraví velice prospěšné. Jejich konzumace nám přináší celou řadu výhod, které musíme zdůraznit. A není přitom vůbec těžké je v potravinách najít. Jsou totiž i tam, kde byste je nečekali. Typicky můžeme jmenovat například rostlinné oleje či olivy, rostlinné tuky nicméně najdeme i v ořeších a semínkách nebo v avokádu.

Proč bychom jich měli konzumovat více?

Rostlinné tuky umožňují přirozený přenos látek a živin po našem těle. Vitaminy se snáze vstřebávají, orgány jsou mechanicky chráněny, a dokonce získáváme tepelnou izolaci těla.

Tuky rostlinného původu nám přinášejí také vlastní specifické živiny, bez kterých se neobejdeme. Patří sem například omega-3 nebo omega-6. A navíc jsou dobré i z hlediska přínosu energie – dodávají jí dokonce 2x více než sacharidy nebo bílkoviny.

Který z olejů je lepší?

Jednoduše řečeno – ani jeden. Naše tělo totiž potřebuje všechny živiny. Z dlouhodobého hlediska je zcela jistě výhodnější preferovat rostlinné tuky, avšak ty živočišné nezavrhujme.

Ostatně třeba ryba je živočišného původu, přesto však obsahuje nenasycené mastné kyseliny. A naopak kokosový olej je původu rostlinného, ale obsahuje velké množství nasycených mastných kyselin.

Zdroj: healthline.com, cochranelibrary.com, nzip.cz, nzip.cz