6 tipů pro focení mobilním telefonem: Jak mít dokonalé fotky z dovolené

Žena si mobilním telefonem fotí ulici Song_about_summer / Shutterstock.com

Konečně vytoužená dovolená. Pořádně si odpočinout, pěkně se opálit a dovézt si domů spoustu zážitků a fotek. Ale jak fotit mobilem? Poradíme vám, jak vykouzlit ty nejlepší snímky i obyčejným telefonem. To budou přátelé na sociálních sítích koukat.

Přečtěte si také

Klimaticky neutrální nebo eco friendly: Pojmy, které matou české spotřebitele

1. Dobré světlo je základ

Zlatá hodinka

Z tmavé oblohy jen těžko vyčarujete zázračný snímek a o pražícím poledním slunci to platí jakbysmet. Myslete proto na jednoduché pravidlo zlaté hodinky. Během letních dlouhých dnů je totiž nejlepší fotografovat přibližně hodinu před západem slunce a hodinu po jeho východu. Světlo je v tomto čase krásně měkké a fotografovaným objektům dodává jemné stíny.

Horizont

Pokud se rozhodnete fotografovat přímo západy či východy slunce, snažte se důsledně dbát na správně srovnaný horizont. Pomoct si můžete nějakým pevným bodem v okolí – stromem nebo třeba majákem. Stejně tak je užitečná fotografická mřížka, kterou si můžete v telefonu snadno aktivovat.

Vyberte si nový mobilní telefon v akci

2. Buďte originální

Jen si vzpomeňte, kolikrát jste viděli někoho chytat Eiffelovu věž za špičku nebo rovnat šikmou věž v Pise. Buďte originální, vložte do focení kus sebe. Zkuste svoji vlastní pózu, kterou dobře znají vaši přátelé. Nebojte se momentek.

Velmi vděčné jsou i detaily, které mohou zůstat většině turistů skryty. Namísto „povinných“ fotek s drinkem v ruce vyzkoušejte něco unikátního. Ať už je to prodavač květin nebo dítě hrající si s mokrým pískem. Nemačkejte spoušť nazdařbůh u každé památky.

Ruce fotí na mobilu skákající ženu na pláži cunaplus / Shutterstock.com

3. Pláž není vše

Samozřejmě, kdo by se rád nevykoupal a nepohověl si na sluníčku. Fotky hotelové pláže a lehátek se ale mohou poměrně rychle okoukat. Udělejte si výlet po okolí, určitě se vám podaří najít nějaké fotogenické místo. Může to být maják, zátoka s rybářskými čluny nebo třeba barevný stánek se zmrzlinou.

S focením budov se však často perou i profesionálové. Nejlépe proto uděláte, když si ráno přivstanete. Jednak tak získáte ideální světelné podmínky (zlatá hodinka) a jednak si památky a významné budovy užijete poloprázdné.

4. Pohrajte si s geometrií

Při focení architektury je důležité myslet na čisté linie, a především na symetrii. Snažte se ji fotkou zdůraznit. Může to být historická ulice stoupající do kopce, vysoko klenutý most nebo třeba dokonalá hra ornamentů na zámecké zahradě.

Kompozice je v těchto případech velmi důležitá, užitečným doporučením je proto focení z dostatečné vzdálenosti, aby v hledáčku nic nescházelo. Případné oříznutí snímku je pak otázkou pár vteřin.

Člověk fotografující mobilním telefonem stůl s jídlem Dmitry Galaganov / Shutterstock.com

5. Třídit, třídit a třídit

Ruku na srdce, málokterá fotka opravdu vybočuje z řady. Než je vystavíte na odiv rodině a přátelům, pořádně se jimi proberte. Odstraňte všechny neostré, příliš tmavé nebo jednoduše ty, které se vám už s odstupem času nepozdávají. V době digitálních technologií to navíc není žádná škoda koupeného filmu.

6. Upravujte s citem

Filtry a různé jiné fotografické úpravy jsou sice zázrak, ovšem s ničím by se to nemělo přehánět. Většinou pro podtrhnutí atmosféry bohatě stačí trochu upravit jas a kontrast. Ledabyle vyfocený snímek ani sebelepší počítačové programy nezachrání.

Dovolenkové fotky zkuste cvaknout pod vodou

Nejlepší aplikace na úpravu fotek v mobilu podle redakce Kupi.cz

  • Snapseed: Naše jednoznačně nejoblíbenější aplikace na úpravu fotek v mobilu – a je zdarma
  • Snow: Aplikace je skvělá na úpravu portrétů
  • Jednoduchá úprava fotek založená na filtrech: aplikace VSCO
  • Aplikace na úpravu fotek nejen na Instagram je Canva, rozjedete ji v mobilu i na počítači
  • Photoshop je pro pokročilé, ale má i svou zjednodušenou mobilní verzi

Tip: U fotek na sociálních sítích, zejména na Instagramu, vyplňujte lokaci a používejte hashtagy!