Vafle bez vaflovače? Stačí vám pánev s vroubky nebo sendvičovač!

Vafle servírované s ovocem a smetanou Anna Kolásková

Dostali jste chuť na vafle, ale nemáte doma vaflovač? Nevadí, poradíme vám několik jednoduchých způsobů, jak si vafle připravit i bez něj. A ještě přidáme recept na senzační těsto na vafle, které po upečení křupe.

Přečtěte si také

Jaké potraviny prospívají mozku? Jídlo, po kterém vám to bude pálit

Můžeme vafle připravit na pánvi?

Na vaflích k snídani si můžete pochutnat, i pokud nevlastníte vaflovač. Přišli jsme na 3 jednoduché způsoby, jak si je připravit. Prvním z nich je použití grilovací pánve s vroubky, třeba takové, jaká se používá na smažení ryb a masa. Díky vroubkům vafle chytnou pověstné mřížkování a budou pěkně křupat.

Lze místo vaflovače použít sendvičovač?

Druhým způsobem, jak na vafle bez vaflovače, je použít sendvičovač. Může být obyčejný – takový, ve kterém zapékáte tousty, nebo také vroubkovaný, v němž rozpékáte tortilly a wrapy. Pokud má sendvičovač mřížkování do X, vafle budou k nerozeznání od originálu z vaflovače.

Vyplatí se silikonová forma?

Třetím způsobem, jak si upéct vafle bez vaflovače, je koupit si speciální silikonovou formu na vafle. Ta se prodává v různých tvarech (obdélník, trojúhelník, kytička, kolečko) a stojí kolem 90 až 350 Kč podle druhu a výrobce. Prodává je například Tescoma, Orion, Profissimo (dm drogerie) a další. Sledujte nabídky na Kupi.cz a počkejte si na formu za akční cenu.

Nejlepší recept na domácí vafle

Vyzkoušeli jsme za vás super jednoduché těsto, které je po upečení křupavé jako pravé vafle. Klíč se skrývá v pořádném našlehání, připravte si proto metličku a silnou ruku.

Ingredience na křehké vaflové těsto

  • 170 ml polotučného mléka (čerstvého)
  • 2 vejce
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 100 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
Vafle srolovaná jako palačinka, servírovaná s ovocem a se zmrzlinou Anna Kolásková

Jak na domácí vafle

  1. Do mísy rozklepněte obě vejce, přidejte mléko, zakysanou smetanu, cukr a pořádně metličkou prošlehejte, aby v těstě nezbyly žádné kousky. Mléčná směs by měla tvořit pěnu.
  2. Smíchejte mouku s kypřicím práškem a solí a přidejte do těsta. Metličkou sypkou směs zašlehejte, aby vzniklo hladké, pěkné těsto.
  3. Připravte si pánev nebo sendvičovač, a pokud víte, že povrch není nepřilnavý, velmi lehce ho vymažte olejem. Nalijte těsto po celé ploše a na střední plamen opékejte dokřupava. Ihned servírujte.
  4. Pokud se chystáte vafle upéct v silikonové formě, předehřejte si troubu na 180 °C a vafle pečte v ní.

Přejeme dobrou chuť!

Zdroje: Kupi, vlastní recept Anna Kolásková