5 jarních polévek, které osvěží jídelníček a zatočí s únavou

Zeleninová polévka v dřevěné misce, v pozadí rajčata, cuketa, cibule, česnek Chamille White / Shutterstock.com

Jsou lehké, zdravé a chutné. Řeč je o jarních polévkách, které by v tomto období měly hrát prim ve vašem jídelníčku. Inspirujte se našimi 5 svěžími recepty, které vám dodají energii na celý den. Hurá pro zásoby zeleniny a bylinek!

Přečtěte si také

Jak velké řetězce podporují nadějné sportovce?
Jak velké řetězce podporují nadějné sportovce?

Polévky, co povzbudí

Jarní polévky využívají všechny dary jara a kombinují je tak, aby vás nejen zasytily, ale především příjemně povzbudily. Dodají vám slušnou dávku živin, zatočí s jarní únavou a ještě vás nechají, abyste se rozpustili v chuťovém nebi. Ať už patříte nebo nepatříte mezi příznivce polévek, je ideální čas některou z nich vyzkoušet.

Cuketová polévka s hráškem

Zelená kombinace, která vám zaručeně dobije baterky – je totiž ze dvou surovin, které se perfektně doplňují. Cuketa a hrášek se k sobě skvěle hodí, o čemž se ostatně snadno přesvědčíte, když uvaříte polévku podle našeho receptu.

Připravte si:

  • 500 g cukety
  • cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • lžíci másla
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • kelímek smetany na vaření
  • 300 g hrášku
  • citronovou šťávu
  • hrst slunečnicových semínek
  • 2 hrsti koriandru
  • 30 g strouhaného parmezánu
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Jak na to?

Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli a cuketu. Tu si předen oloupejte a nakrájejte na kostky, slupky odložte. Přidejte česnek, krátce orestujte a jakmile cibule zesklovatí, zalijte vývarem. Osolte, opepřete a povařte 10 minut. V dalším kroku přidejte hrášek, slupky z cukety a smetanu. Vařte ještě pár minut, dochuťte citronovou šťávou a polovinou koriandru a rozmixujte do hladka. Hotovou polévku ozdobte praženými semínky, koriandrem a parmezánem.

Jarní kuřecí polévka

Je vydatnější, přesto vás překvapí příjemnou jarní souhrou chutí a barev. A protože obsahuje také maso, může nahradit oběd.

Připravte si:

  • 1 lžíci olivového oleje
  • 6 stroužků česneku
  • 1 cibuli
  • 2 velké mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 lžíci strouhaného zázvoru
  • 1 lžičku kurkumy
  • 1,6 l kuřecího vývaru
  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 lžičku rozmarýnu
  • 1 lžičku čerstvého tymiánu
  • 200 g kuskusu
  • 200 g mraženého hrášku
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Jak na to?

Ve větším hrnci rozehřejte olej. Přidejte česnek, nakrájenou cibuli, mrkev a celer a orestujte je. Pak přidejte zázvor a kurkumu, nechte je krátce rozvonět. Vlijte vývar, přidejte nakrájené maso, rozmarýn, tymián, sůl a pepř. Vařte zhruba 30 minut, dokud polévka nebude hotová. Mezitím, co se vaří, připravte kuskus dle návodu. Měkké, uvařené maso vidličkou natrhejte na vlákna, přidejte k polévce mražený hrášek, dochuťte a po pár minutách je oběd hotový. Podávejte s čerstvými bylinkami a kuskusem.

Jarní chřestový krém

Mladý chřest je další zeleninou, která skvěle poslouží coby klíčová ingredience pro přípravu jarní polévky. Jednou z možností je i tento lahodný chřestový krém, nenáročný na přípravu.

Připravte si:

  • svazek zeleného chřestu
  • 2 lžíce másla
  • 2 šalotky
  • jarní cibulku
  • 1,2 l kuřecího vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • výhonky řeřichy
  • sůl a pepř

Jak na to?

Očištěný chřest nakrájejte na kostky, zbavte se pouze dřevnaté části, zhruba 3 cm ve spodní části stonku odřízněte a vyhoďte. Několik hlaviček 3 minuty povařte, poté prudce zchlaďte a odložte. V hrnci na másle orestujte cibuli, chřest a jarní cibulku. Zeleninu zalijte vývarem a smetanou a vařte zhruba 20 minut. Na závěr vaření polévku rozmixujte, případně dochuťte. Na talíři ji ozdobte blanšírovanými špičkami chřestu a řeřichou.

Krémová zeleninová polévka ozdobená naklíčenou ředkvičkou Kiian Oksana / Shutterstock.com

Jarní polévka z medvědího česneku

A co by to bylo za recepty na jarní polévky, kdyby chyběl oblíbený medvědí česnek. Stačí si nasbírat hrst této chutné a voňavé bylinky a pustit se do vaření.

Připravte si:

  • 2 hrsti pokrájených listů medvědího česneku
  • 2 hrsti pokrájené mladé kopřivy
  • 1 cibuli
  • 1 bramboru
  • 1 lžíci másla
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • sůl a pepř

Jak na to?

V hrnci nechte rozehřát máslo a zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Mezitím najemno nastrouhejte bramboru a přidejte ji k cibuli. Mírně poduste a přidejte bylinky – medvědí česnek a kopřivy. Zalijte horkým vývarem a pouze velmi krátce povařte, než brambora zahustí polévku. Poté vše rozmixujte a případně dosolte. Podávejte s krutony.

S krutony je nejlepší! Canva

Ředkvičková polévka

Kdepak, ředkvičky nepatří jen do studené kuchyně. Namísto do salátu je můžete použít také do chutné jarní polévky, ve které použijete nejen šťavnaté plody, ale i lístky.

Potřebujete:

  • 2 lžíce másla
  • 1 cibuli
  • 1 šálek mladých ředkvičkových listů
  • omyté a očištěné ředkvičky ze dvou svazků
  • 3 brambory
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na šlehání
  • sůl a čerstvě drcený černý pepř
  • výhonky řeřichy na ozdobu

Jak na to?

Na másle nechte zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli a ředkvičky. Poté přidejte ředkvičkové listy a jakmile povadnou, vsypte nakrájené brambory a vše zalijte vývarem a smetanou. Vařte do změknutí, následně polévku rozmixujte. Podávejte s výhonky řeřichy a ředkvičkami. Dobrou chuť!

Tip: Pokud milujete krémové polévky, mějte vždy při ruce kvalitní smetanu ke šlehání, která perfektně zjemní a zahustí polévku. Tu od Kunína najdete v Albertu za 21,90 Kč, smetanu Olma nabízí členům klubu Billa za 16,90 Kč. Moravia tradiční nabízí Penny za 21,90 Kč. Ostatní akce snadno a přehledně najdete na Kupi.cz.