Jsou lehké, zdravé a chutné. Řeč je o jarních polévkách, které by v tomto období měly hrát prim ve vašem jídelníčku. Inspirujte se našimi 5 svěžími recepty, které vám dodají energii na celý den. Hurá pro zásoby zeleniny a bylinek!
Jarní polévky využívají všechny dary jara a kombinují je tak, aby vás nejen zasytily, ale především příjemně povzbudily. Dodají vám slušnou dávku živin, zatočí s jarní únavou a ještě vás nechají, abyste se rozpustili v chuťovém nebi. Ať už patříte nebo nepatříte mezi příznivce polévek, je ideální čas některou z nich vyzkoušet.
Zelená kombinace, která vám zaručeně dobije baterky – je totiž ze dvou surovin, které se perfektně doplňují. Cuketa a hrášek se k sobě skvěle hodí, o čemž se ostatně snadno přesvědčíte, když uvaříte polévku podle našeho receptu.
Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli a cuketu. Tu si předen oloupejte a nakrájejte na kostky, slupky odložte. Přidejte česnek, krátce orestujte a jakmile cibule zesklovatí, zalijte vývarem. Osolte, opepřete a povařte 10 minut. V dalším kroku přidejte hrášek, slupky z cukety a smetanu. Vařte ještě pár minut, dochuťte citronovou šťávou a polovinou koriandru a rozmixujte do hladka. Hotovou polévku ozdobte praženými semínky, koriandrem a parmezánem.
Je vydatnější, přesto vás překvapí příjemnou jarní souhrou chutí a barev. A protože obsahuje také maso, může nahradit oběd.
Ve větším hrnci rozehřejte olej. Přidejte česnek, nakrájenou cibuli, mrkev a celer a orestujte je. Pak přidejte zázvor a kurkumu, nechte je krátce rozvonět. Vlijte vývar, přidejte nakrájené maso, rozmarýn, tymián, sůl a pepř. Vařte zhruba 30 minut, dokud polévka nebude hotová. Mezitím, co se vaří, připravte kuskus dle návodu. Měkké, uvařené maso vidličkou natrhejte na vlákna, přidejte k polévce mražený hrášek, dochuťte a po pár minutách je oběd hotový. Podávejte s čerstvými bylinkami a kuskusem.
Mladý chřest je další zeleninou, která skvěle poslouží coby klíčová ingredience pro přípravu jarní polévky. Jednou z možností je i tento lahodný chřestový krém, nenáročný na přípravu.
Očištěný chřest nakrájejte na kostky, zbavte se pouze dřevnaté části, zhruba 3 cm ve spodní části stonku odřízněte a vyhoďte. Několik hlaviček 3 minuty povařte, poté prudce zchlaďte a odložte. V hrnci na másle orestujte cibuli, chřest a jarní cibulku. Zeleninu zalijte vývarem a smetanou a vařte zhruba 20 minut. Na závěr vaření polévku rozmixujte, případně dochuťte. Na talíři ji ozdobte blanšírovanými špičkami chřestu a řeřichou.
A co by to bylo za recepty na jarní polévky, kdyby chyběl oblíbený medvědí česnek. Stačí si nasbírat hrst této chutné a voňavé bylinky a pustit se do vaření.
V hrnci nechte rozehřát máslo a zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Mezitím najemno nastrouhejte bramboru a přidejte ji k cibuli. Mírně poduste a přidejte bylinky – medvědí česnek a kopřivy. Zalijte horkým vývarem a pouze velmi krátce povařte, než brambora zahustí polévku. Poté vše rozmixujte a případně dosolte. Podávejte s krutony.
Kdepak, ředkvičky nepatří jen do studené kuchyně. Namísto do salátu je můžete použít také do chutné jarní polévky, ve které použijete nejen šťavnaté plody, ale i lístky.
Na másle nechte zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli a ředkvičky. Poté přidejte ředkvičkové listy a jakmile povadnou, vsypte nakrájené brambory a vše zalijte vývarem a smetanou. Vařte do změknutí, následně polévku rozmixujte. Podávejte s výhonky řeřichy a ředkvičkami. Dobrou chuť!
Tip: Pokud milujete krémové polévky, mějte vždy při ruce kvalitní smetanu ke šlehání, která perfektně zjemní a zahustí polévku. Tu od Kunína najdete v Albertu za 21,90 Kč, smetanu Olma nabízí členům klubu Billa za 16,90 Kč. Moravia tradiční nabízí Penny za 21,90 Kč. Ostatní akce snadno a přehledně najdete na Kupi.cz.