Seznam nejškodlivějších éček v potravinách

Miska barevných oříšků s papírky s nápisy různých éček Szasz-Fabian Ilka Erika / Shutterstock.com

Co znamenají éčka v potravinách a jsou pro naše zdraví vždy škodlivá? Poznejte je, ať víte, kterým je dobré se vyhnout.

Přečtěte si také

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

Co jsou éčka?

Éčka jsou hovorovým výrazem pro látky, které výrobci přidávají do průmyslově zpracovaných potravin za účelem vylepšení chuti a také vlastností výrobků. Mohou být přírodní, nebo uměle vyrobená.

Cíl ovšem mají společný: zajistit, aby byly potraviny chutnější, trvanlivější a hezčí na pohled (barva, lesk, umělá čerstvost).

Éčka mnohdy mohou potraviny také zlevnit či zjednodušit postup jejich výroby – i proto po nich výrobci často sahají namísto přírodních látek, což se nicméně posléze projevuje na kvalitě. Ne všechna jsou však škodlivá – existují i taková, kterým se nemusíte vyhýbat.

Jak se značí éčka?

Éčka jsou označena písmenem E a číselným kódem, který je stanoven evropskou legislativou.

Vědec zkoumá v laboratoři složení koblihy Abramov Michael / Shutterstock.com

Bezpečná a přírodní éčka v potravinách:

  • Kyslík
  • Dusík
  • Chlorofyl (zelené barvivo)
  • Včelí vosk
  • Vitamín C

Škodlivější éčka v potravinách

Ostatní éčka jsou v kategorii nevhodných, ale tolerovaných, nebo v kategorii nebezpečných a zakázaných. Jejich hlavními druhy, podle kterých se i dělí, jsou barviva, emulgátory, konzervanty, antioxidanty, sladidla, zvýrazňovače chuti a plnidla.

  • Potraviny obsahující škodlivá, avšak tolerovaná éčka nejsou vůbec vhodná pro děti, zejména kvůli možným alergickým reakcím a potenciální hyperaktivitě nebo astmatu.

Do kategorie zakázaných éček řadíme ty, u kterých se prokázaly problémy na laboratorních zvířatech – jsou to takové látky, které měly karcinogenní nebo jiné nežádoucí účinky. Seznam zakázaných éček se často aktualizuje, protože do něj přibývají stále nové látky nebo ty, které byly dosud tolerovány.

Seznam nejškodlivějších éček:

Cyklamáty (E952)

  • Se skórem škodlivost ve výši 6 bodů se řadí mezi nedoporučovaná éčka, nepatří nicméně mezi nepovolená, a proto je výrobci hojně používají.

Žluť 2G (E107)

  • Skóre škodlivosti u žluti 2G je na bodu 5. Toto éčko je výrazně nevhodné pro děti, je nebezpečné a v ČR není povolené.

Žluť SY (CI potravinářská žluť 3, E110)

  • Stupeň škodlivosti je u této žluti na čísle 5, je nevhodná pro děti a je řazena do skupiny nebezpečných éček.
Různorodé barevné sladkosti Elena Schweitzer / Shutterstock.com

Citronová červeň 2 (E121)

  • 6. stupeň škodlivosti značí, že se jedná o v ČR nepovolené éčko, které není vhodné pro děti a s ohledem na zdraví jej odborníci nedoporučují v uměle vyráběných potravinách konzumovat.

Amarant (CI potravinářská červeň 9, E123)

  • Také velice nebezpečné, avšak ne zakázané éčko, nevhodné pro děti.

Formaldehyd (E240)

  • E 240 není v ČR povoleno a je také nedoporučováno, stupeň jeho škodlivosti je na bodu 6.

Další důležitá a nebezpečná éčka jsou například aspartam (E951), kyselina benzoová (E210), brilantní modř FCF (E133) a indigotin (E132). Konkrétně sladidlo aspartam WHO aktuálně zařadila mezi potenciálně rakovinotvorné látky.

Žena leží na gauči a drží se za hlavu fizkes / Shutterstock.com

Co škodlivá a nebezpečná éčka způsobují?

Zejména ta syntetická, tedy umělá éčka, jsou nebezpečná a škodí našemu zdraví. Mohou způsobovat astma, bolesti hlavy a obecně mají škodlivý vliv na lidský organismus, způsobují alergie a vyrážky, a to hlavně u dětí, mají karcinogenní účinky, vyvolávají průjem nebo zvracení. Mezi méně obvyklé účinky patří halucinace, poruchy chování, rakovina močového měchýře či hyperaktivita u dětí (což ovšem nebylo dosud prokázáno).

Jak potraviny s velkým množstvím éček poznáte?

Potraviny, kde výrobce použil nadměrné množství škodlivých éček, poznáme zejména podle nízké ceny, nepřirozené barvy a podezřele dlouhé trvanlivosti. Na barvu nelze úplně spoléhat, protože i potraviny s výrazným zbarvením mohou být v pořádku díky éčkům z přírodních zdrojů (například ze zeleniny).

Vyhnout se v dnešní době éčkům je téměř nemožné, jejich spotřeba se dá však výrazně snížit tím, že si o výrobcích zjistíte co nejvíce informací a pečlivě si přečtete etiketu výrobku. Pomoci také může tabulka s těmi nejhoršími éčky na vaší lednici nebo v mobilním telefonu.

Zdroje: Ferpotravina.cz, Nazeleno.cz, Stoplusjednicka.cz, Gymbeam.cz