Jezte chřest, dokud můžete! Pomůže vám s hubnutím a je účinným afrodisiakem

Jezte chřest, dokud můžete! Pomůže vám s hubnutím a je účinným afrodisiakem. Canva

V dubnu začíná chřestová sezóna, a to znamená jediné – v obchodech je nyní tato lahůdka nejčerstvější a nejlevnější z celého roku. Byla by proto škoda tuto příležitost promeškat a na křupavém chřestu si nepochutnat. Zvláště, když je plný vitamínů i minerálů a má na naše zdraví (i hubnutí) zázračný vliv. V kombinaci s jeho delikátní chutí není nad čím přemýšlet!

Přečtěte si také

Spadl vám telefon do vody? Jednejte rychle, ještě máte šanci ho zachránit!
Spadl vám telefon do vody? Jednejte rychle, ještě máte šanci ho zachránit!

Chřest je skvělým pomocníkem při hubnutí

V první řadě chřest obsahuje málo kalorií (na 100 g pouhých 20 kcal), tuků i sacharidů a má nízký glykemický index. Vyrovnává hladinu cukru v krvi a snižuje cholesterol.

Podobně jako například okurky obsahuje hodně vody a pomáhá ji spolu se škodlivinami odvádět z organismu ven, čímž mimo jiné zmírňuje zadržování vody v těle a s tím související plynatost. Obsahuje také plno lehce stravitelné vlákniny, která vyvolává pocit sytosti.

Tip: V dietním jídelníčků můžete chřest přidávat do salátů, jíst ho jako přílohu k lososu a dalším rybám i kuřecímu masu, nebo v kombinaci s vejci, které dodají porci bílkovin. Skvělá je také svěží chřestová krémová polévka.

Zdravý a dobrý!

Superpotravina pro stálé mládí a zdraví

Tím ovšem výčet pozitivních účinků chřestu na naše zdraví nekončí. Právě naopak. Chřest je bohatý na vitamín A, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), C, E, kyselinu listovou i asparagovou a minerály, jako je hořčík, fosfor, draslík, mangan, jód, zinek a železo. Významný je také jeho obsah flavonoidů, které mají antioxidační účinky.

  • Chřest je známým přírodním afrodisiakem.
  • Má pozitivní vliv na funkci ledvin, močového měchýře a močových cest.
  • Podporuje činnost střev a zdravé trávení, zrychluje metabolismus.
  • Pomáhá udržet cévy a srdce zdravé, stejně tak krevní oběh.
  • Posiluje imunitní systém.
  • Ženám pomáhá v období premenstruačního syndromu, vyrovnává hladinu hormonů, zmírňuje menstruační bolesti.
  • Podporuje plodnost.
  • Pomáhá i na kocovinu – díky aminokyselinám a minerálům dokáže v našem organismu stimulovat enzymy odbourávající alkohol.

O něco více zdraví prospěšných látek najdete v zeleném chřestu, který se pěstuje nezakrytý (na rozdíl od bílého) a díky tomu navíc obsahuje cenný chlorofyl. Má také intenzivnější chuť.

S chřestem se v kuchyni dá kouzlit. Canva

Jak chřest jednoduše uvařit?

Bílý chřest se musí před přípravou oloupat, u zeleného a fialového stačí odříznout jen poslední cca 2 cm zdřevnatělého stonku. Chřest je nejlepší vařit ve vroucí osolené vodě svázaný ve stoje, s hlavičkami vykukujícími nad hladinu, aby se co nejvíce zachovala jejich chuť. Povařit jej stačí jen krátce – zelený cca 4 minuty, bílý o něco déle, asi 5–8 minut. Uvařený chřest můžete před podáváním vhodit do ledové vody, aby si zachoval svou barvu, konzistenci a chuť.

Tip: Chřestová sezóna trvá od poloviny dubna do konce června. Nejvíce svých cenných látek si zachovává do 24 až 36 hodin od ruční sklizně na poli, proto v obchodech vybírejte chřest českého původu, u kterého máte jistotu, že dlouho necestoval. Čím je starší, tím méně obsahuje cukru a přichází o svou lahodnou, lehce nasládlou chuť.

Co jste o chřestu možná nevěděli?

Na chřestu, kterému se přezdívá elixír mládí, si pochutnávali již starověcí Egypťané, kteří ho považovali nejen za delikatesu, ale také za léčivou bylinu. Oblíbila si ho i královna Nefertiti, která jej prohlásila za potravu bohů. Popularita chřestu přetrvávala i ve starověkém Římě a Řecku a později se podával výhradně coby lahůdka na francouzském královském dvoře.

Chřest je ovšem součástí i naší historie. Československo bylo kdysi chřestovou velmocí, z níž se vyvážel do celého světa. A dodnes Česko patří k lokalitám, kde se pěstuje chřest té nejvyšší kvality. Ve všech evropských zemích se mu říká asparágus (podle vysokého obsahu kyseliny asparagové). Název „chřest“ je původní staročeské slovo a písemné zmínky o něm pocházejí už z dob Karla IV.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz