Pokud si myslíte, že do marmelády patří pouze ovoce, pak jste ještě určitě nevyzkoušeli marmeládu se slaninou. Na první pohled neobvyklá lahůdka vás ale překvapí. Její příprava je jednoduchá, chuť naprosto skvělá, a v kuchyni navíc nebudete ani vědět, kde ji použít dřív. Máme pro vás recept na domácí slaninovou marmeládu i tipy, s čím ji kombinovat.
Pro přípravu slaninové marmelády v obchodech vždy vybírejte takovou slaninu, která má hodně svaloviny (tedy podíl masa převládá nad světlými proužky tuku).
Nejlepší je ta, která byla připravena klasickým způsobem, tedy nejdříve byla nasolená a poté pomalu uzená studeným kouřem (u slanin kupovaných v supermarketech se k této informaci pravděpodobně nedostanete, v uzenářství či řeznictví by vám však mohli se správným výběrem pomoct). Rozhodně také neplatí, že pokud slaninu dáváte do marmelády, stačí vzít tu nejlevnější – kvalitu ve výsledné chuti totiž rozhodně oceníte.
Kupte se slevou Anglická slanina speciál.
Na 500–600 ml budete potřebovat:
Postup:
A s čím vším si svou marmeládu můžete vychutnávat? Neobvyklou (ale skvělou) chuť dodá domácím burgerům či hot dogům, sendvičům i pizze. Oživí každé jednohubky nebo toasty a doporučujeme ji vyzkoušet i s vejci na jakýkoliv způsob nebo s vyzrálými a plísňovými sýry.
V pokrmech se dále skvěle páruje s česnekem, pestem (třeba rukolovým) nebo smetanou. Slaninovou marmeládu lze také přidat k těstovinám (se špenátem, česnekem či pestem) nebo k zapečeným smetanovým bramborám, a snadno tak z pár ingrediencí vykouzlit výborné jídlo.
Kupte se slevou Maso na burger mleté.
Tip: Pokud rádi dáváte na Vánoce vlastnoručně vyrobené, jedlé dárky a letos vám schází inspirace, slaninová marmeláda bude originálním a skvělým kouskem, který potěší každého gurmána. Doporučujeme ji však připravovat těsně před Vánoci, aby obdarovanému co nejdéle vydržela.