Slaninová marmeláda, která se stane vaší novou závislostí

Slaninová marmeláda ve sklenici a na rohlíku Axel Mel / Shutterstock.com

Pokud si myslíte, že do marmelády patří pouze ovoce, pak jste ještě určitě nevyzkoušeli marmeládu se slaninou. Na první pohled neobvyklá lahůdka vás ale překvapí. Její příprava je jednoduchá, chuť naprosto skvělá, a v kuchyni navíc nebudete ani vědět, kde ji použít dřív. Máme pro vás recept na domácí slaninovou marmeládu i tipy, s čím ji kombinovat.

Přečtěte si také

Za balík si připlatíme. Česká pošta se rozhodla od dubna zdražit, týkat se to bude především Balíkovny

Dobrá slanina je základ. Jak ji vybrat?

Pro přípravu slaninové marmelády v obchodech vždy vybírejte takovou slaninu, která má hodně svaloviny (tedy podíl masa převládá nad světlými proužky tuku).

Nejlepší je ta, která byla připravena klasickým způsobem, tedy nejdříve byla nasolená a poté pomalu uzená studeným kouřem (u slanin kupovaných v supermarketech se k této informaci pravděpodobně nedostanete, v uzenářství či řeznictví by vám však mohli se správným výběrem pomoct). Rozhodně také neplatí, že pokud slaninu dáváte do marmelády, stačí vzít tu nejlevnější – kvalitu ve výsledné chuti totiž rozhodně oceníte.

Slaninová marmeláda v misce Brent Hofacker / Shutterstock.com

Recept na slaninovou marmeládu

Na 500–600 ml budete potřebovat:

  • 700 g slaniny s větším podílem masa
  • 2 velké červené cibule
  • 125 ml jablečného octa
  • 100 g třtinového cukru
  • 60 ml javorového sirupu (lze nahradit medem)
  • 180 ml silné černé kávy
  • podle chuti můžete přidat i 4 stroužky česneku nebo 50 ml bourbonu

Postup:

  1. Slaninu a cibuli nakrájíme na drobné kousky (pokud přidáváme i česnek, stroužky prolisujeme nebo nakrájíme nadrobno).
  2. Nejprve v hrnci osmahneme slaninu, dokud nezezlátne a nepustí tuk. Poté ji všechnu vyjmeme a dáme odležet na kuchyňské utěrky, které vsáknou přebytečnou mastnotu.
  3. Na zbylém tuku, který v hrnci pustila, následně osmahneme cibuli (případně česnek) než zesklovatí.
  4. K cibuli v hrnci přidáme jablečný ocet, javorový sirup, cukr, kávu a případně bourbon. Necháme chvíli povařit a jakmile se cukr rozpustí, přidáme slaninu a vše na mírném ohni vaříme, dokud nevznikne hustá marmeláda – tedy dokud se nerozvaří všechna cibule a slanina se nebude rozpadat (to může trvat i pár hodin).
  5. Hotovou marmeládu nalijeme do předem připravených, čistých sklenic a dobře uzavřeme. Pokud chceme mít raději hladký džem, můžeme ještě teplou hmotu rozmixovat.
  6. V lednici nám takto připravená slaninová marmeláda vydrží až jeden měsíc.
Slaninová marmeláda na toustech stbar1964 / Shutterstock.com

Slaninová marmeláda má v kuchyni široké využití

A s čím vším si svou marmeládu můžete vychutnávat? Neobvyklou (ale skvělou) chuť dodá domácím burgerům či hot dogům, sendvičům i pizze. Oživí každé jednohubky nebo toasty a doporučujeme ji vyzkoušet i s vejci na jakýkoliv způsob nebo s vyzrálými a plísňovými sýry.

V pokrmech se dále skvěle páruje s česnekem, pestem (třeba rukolovým) nebo smetanou. Slaninovou marmeládu lze také přidat k těstovinám (se špenátem, česnekem či pestem) nebo k zapečeným smetanovým bramborám, a snadno tak z pár ingrediencí vykouzlit výborné jídlo.

  • Tip: Pokud rádi dáváte k narozeninám či na Vánoce vlastnoručně vyrobené, jedlé dárky a letos vám schází inspirace, slaninová marmeláda bude originálním a skvělým kouskem, který potěší každého gurmána. Doporučujeme ji však připravovat těsně předáním, aby obdarovanému co nejdéle vydržela.

Zdroj: kupi.cz