Tofu v hlavní roli: Co byste o něm před nákupem měli vědět?

Tofu s rýží v misce Kattecat / Shutterstock.com

Přestože tofu vypadá na první pohled jako sýr, není to sýr. I přestože má za účel ve stravě nahradit maso, s masem nemá vůbec nic společného. A třebaže jej vnímáme spíše jako potravinu moderní doby, v čínské legendě se o něm zmiňuje už v letech 179 před Kristem. Co všechno byste o něm měli ještě vědět?

Přečtěte si také

Vynikající rychlé těstoviny s pečenou fetou a cherry rajčaty uvaříte za 5 minut!

Proč je tofu zdravé?

Tofu je nízkotučná rostlinná potravina bohatá na bílkoviny a vápník, která se vyrábí ze sójových bobů, vody a srážecích činidel. Je nedílnou součástí jídelníčku nejen veganů a vegetariánů, ale i lidí, kteří běžně jedí i maso a zkrátka hledají změnu. A navíc se jedná o levnou a po výživové stránce téměř dokonalou surovinu, i když má své hlasité kritiky.

Jak chutná tofu?

Pokud jste někdy ochutnali neochucené bílé tofu, tedy tofu natural, zřejmě vás dvakrát neoslnilo. Jenže to je právě to, za co je při přípravě různorodých pokrmů tolik ceněno – okolní chutě totiž převezme na sebe, pokrmu se přizpůsobí a s chutěmi v jídle harmonicky splyne. Právě díky své chuťové univerzálnosti a nutriční hodnotě je nedocenitelnou surovinou například při přípravě asijských receptů.

Nasi Goreng
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Nasi Goreng

Nasi goreng znamená v překladu smažená rýže – jedná se o národní jídlo podávané v Indonésii, ale oblíbené je i jinde ve světě. Tento pokrm je velmi různorodý, neboť si můžete ingredience upravovat dle toho, na co máte právě chuť (zvolit jiný druh rýže, obměnit protein – maso, krevety, tofu a podobně). Příprava je mnohem jednodušší, než by se na první pohled mohlo zdát, zvládnou ji určitě i začátečníci.

Nasi Goreng

Jak si připravit tofu?

Vyrábí se však i ochucené varianty tofu, ať už jde o tofu uzené, s příchutí chilli, bylinkové, lahůdkové a další. Právě ochucené varianty můžete jíst jednoduše tak, jak jsou – jako zdravou chuťovku k televizi, přílohu či si je třeba nakrájet do zeleninového salátu.

Žena sedí za stolem, kde jsou pokrmy z tofu Martina Pellecchia / Shutterstock.com

Co je to silken tofu?

Když se řekne tofu, většině lidí se vybaví kostka zhruba o velikosti másla vzhledem připomínající kus tvrdého sýru. Existuje nicméně ještě tofu měkké, které u nás není tolik známé – přesto jej však i v našich prodejnách seženete.

  • Měkké tofu, kterému se říká také hedvábné či silken, najdete hlavně v obchodech s asijskými specialitami, nýbrž také například v drogeriích dm. Na Kupi.cz si tak můžete ověřit, kde všude se dá koupit.

Hedvábné tofu se výborně hodí nejen do dresinků a omáček, ale také do smoothies. Jeho přidáním tak z malé svačinky plné cukru vytvoříte po nutriční stránce téměř plnohodnotné jídlo, které vás zasytí.

Kritizovaná superpotravina

Na jedné straně je tofu opěvováno téměř jako superpotravina, avšak na straně druhé se na jeho účet nešetří tvrdou kritikou. Proč tomu tak je?

  • Největším producentem sóji na světě jsou Spojené státy, kde je značná část sóji (ale také kukuřice či bavlníku) geneticky modifikována – a samozřejmě se z ní vyrábí i potraviny.
  • Studie sice říkají, že geneticky modifikované organismy (GMO) jsou bezpečné, odborníci z druhého tábora nicméně tvrdí, že to nelze s jistotou tvrdit.
Žena jí hůlkami tofu se zeleninou Space_Cat / Shutterstock.com

Tofu nemusí být je geneticky modifikované

Podle portálu Fér potravina nemusí výrobci potravin deklarovat přítomnost GMO, pokud se množství konkrétní suroviny vejde do 1 %. Pokud ovšem GMO v potravině tuto hranici převyšuje, musí už tato informace být uvedena na obalu výrobku.

Výrobci tofu na evropském trhu si ale obvykle informaci o absenci GMO nenechávají pro sebe – a na etiketě tak u značek, jako jsou např. VETO ECO, Alfa Bio či Vitall, najdete noticku „bez GMO“ nebo „GMO free“. A pokud si dáte tu práci, na stránkách výrobců najdete často i informaci o tom, odkud sóju nakupují.

Zdroje: webmd.com, healthline.com