Je libo knedlíky ze „zemčat“? Rychlý recept na chlupaté knedlíky jako od babičky

2 rozkrojené chlupaté knedlíky, servírované na kysaném zelí se slaninou Karl Allgaeuer / Shutterstock.com

Knedlíky jsou typickým českým jídlem. S nadsázkou můžeme říct, že co Čech, to jiná podoba knedlíku. My se dnes zaměříme na chlupaté knedlíky z bramborového těsta. Hodí se jako samostatné jídlo i jako příloha k pečenému masu. Vedou se spory o to, zda se chlupaté knedlíky původně připravovaly z vařených nebo syrových brambor. Ať už to bylo jakkoliv, v našem receptu použijeme syrové brambory. Tak jdeme na to!

Přečtěte si také

Jako z Itálie: Připravte si rychlé a báječné špagety carbonara podle známého italského kuchaře

Kde se vzaly chlupaté knedlíky?

S historií chlupatých knedlíků je to trochu složitější. Uvádí se, že jejich předchůdcem byl vídeňský houskový knedlík, který se začal objevovat ve 2. polovině 19. století.

Zlatá česká tvořivost ale tento recept poněkud upravila k obrazu svému. V době, kdy se do českých zemí dostal vídeňský knedlík, byla nadmíru dobrá úroda brambor. Hospodyně začaly s bramborami experimentovat a výsledkem byl bramborový knedlík.

Proč jsou knedlíky chlupaté?

Označení chlupaté v tomto případě odkazuje na vzhled knedlíků. Po uvaření knedlíků je na jejich povrchu vysrážený bramborový škrob, připomínající drobné chloupky. Druhá verze uvádí, že toto pojmenování také ukazuje na kousky uvařených brambor, které trčí jako chlupy z knedlíků.

Karlovarský knedlík
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Karlovarský knedlík

Karlovarský knedlík je výbornou českou přílohou k mnoha omáčkám nebo k pečenému masu. Pojďte si ho s námi připravit, recept je jednoduchý, zvládne jej tedy opravdu každý.

Karlovarský knedlík

Dělají se chlupaté knedlíky ze syrových, nebo vařených brambor?

Dnes je připravujeme nejčastěji ze syrových brambor. Ovšem v minulosti to nebylo tak jednoznačné. Tehdejší recepty umožňovaly obě varianty, v některých případech se těsto dělalo z kombinace syrových a uvařených brambor.

Co na to říká první česká moderní kuchařka od Marie Dobromily Rettigové z roku 1868? Její zemčatové knedlíky se připravovaly zásadně z vařených brambor. K strouhaným uvařeným bramborám přidávala do těsta vajíčka, smetanu a pořádnou dávku krupice. Hotové knedlíky se sypaly ostrouhanou žemličkovou kůrou a polévaly rozpuštěným máslem.

Žena, která strouhá syrovou bramboru na struhadle Art_Maric / Shutterstock.com

Chlupaté knedlíky – recept

Ingredience:

  • 750 g brambor
  • 1 vejce
  • 250 g hladké mouky
  • sůl
  • 2 střední cibule
  • 1 balení kysaného zelí
  • sádlo
  • anglická slanina podle chuti
  • čerstvé bylinky

Postup:

  1. Oloupejte brambory a nastrouhejte je najemno na struhadle (můžete si vzít na pomoc kuchyňského robota). Z nastrouhaných brambor přes cedník důkladně vymačkejte všechnu tekutinu.
  2. Scezené brambory dejte do mísy, osolte je, přidejte vejce a promíchejte. Do této směsi postupně zapracujte tolik mouky, aby vzniklo tuhé těsto (mělo by být o něco hustší než těsto na bramboráky).
  3. Z těsta odebírejte lžícemi malé kousky a dejte je vařit do osolené, mírně probublávající vody. Až budou všechny knedlíčky ve vodě plavat, zvyšte plamen.
  4. Aby se vám knedlíčky nepřilepily na dno, promíchávejte je vařečkou. Knedlíčky vařte do měkka asi 10–15 minut (záleží také na velikosti knedlíčků).
  5. Uvařené knedlíčky vyberte cedníkem, nechte je okapat a vložte je do pekáčku. V pekáčku knedlíky zasypte odkapaným kysaným zelím a nakrájenou cibulí – vše promíchejte, aby se knedlíčky nezbarvily domodra. Na závěr posypejte na kostičky nakrájenou a opraženou slaninou.
  6. Vše můžete ještě prohřát v předehřáté troubě. Nakonec posypejte bylinkami.
Výroba těsta na bramborové knedlíky Mimma Key / Shutterstock.com

Tip k receptu:

  • Anglickou slaninu, případně kousky uzeného, můžete zabalit také přímo do knedlíků.
  • Chlupaté knedlíky můžete podávat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k pečenému masu.

Uvedený recept je na 6 porcí.

Několik zajímavostí o knedlících

  • Jako knedlíky se původně nazývaly kuličky nebo malé kousky masa, které se míchaly s chlebovým těstem – toto jídlo bylo známe už ve starověku.
  • v 17. století se k těmto masovým knedlíkům začala postupně přidávat mouka. Začaly vznikat nejrůznější variace knedlíků s různým složením, až z nich maso nakonec vymizelo.

Vaříte často chlupaté knedlíky? Kterou verzi připravujete častěji – naši variantu nebo knedlíky plníte masem?

Zdroje: kupi.cz, Domácí kuchařka Marie Dobromily Rettigové