Téměř jedna čtvrtina čechů se rozhodla omezit konzumaci masa

Žena krájí zeleninu na prkénku Inside Creative House / Shutterstock.com

Rostlinná strava nabírá na popularitě. Šetrnější přístup k planetě, nesouhlas se zabíjením zvířat nebo otázka zdraví. Jedny z hlavních důvodů, které mnoho lidí vedou ke změně jejich jídelníčku. Čechů, kteří se rozhodli omezit konzumaci masa, je již téměř jedna čtvrtina.

Přečtěte si také

Hormon štěstí z lékárny: Tryptofan dokáže zlepšit psychiku a spánek. Potřebujete ho i vy?

Veganství a vegetariánství je v České republice na vzestupu. Ačkoliv stále převažují lidé, kteří konzumují masné produkty, výrazně narůstá počet osob upřednostňujících rostlinnou stravu.

Podle dat z výzkumu FMCG Gurus vyřadilo maso ze svého jídelníčku 6 % respondentů. Zároveň se však zvyšuje počet lidí, kteří jedí maso či ryby pouze příležitostně. Do takzvaného flexitariánství se v Česku řadí už 21 % obyvatel.

Obliba rostlinných výrobků stoupá

S navyšujícím se počtem lidí zajímajících se o rostlinnou stravu se rozrůstá i sortiment rostlinných alternativ dostupných v českých nákupních řetězcích. Podle statistik Global Data celosvětově stoupla poptávka po rostlinných náhražkách masa, mléčných výrobků a vajec během koronavirového lockdownu.

V roce 2021 dosáhl trh s rostlinnými náhražkami masa globálně hodnoty 7 miliard dolarů, dle expertů se má navíc během deseti let toto číslo až dvacetkrát zvýšit.

Tento trend se projevuje i v Česku. Projekt Rostlinně vytvořil hodnocení potravinových řetězců za rok 2022 – dnes již téměř všechny nabízí alespoň omezenou nabídku veganských produktů.

  1. Zlatou příčku dostal Globus, který své prvenství obhájil ve 4 z 5 zkoumaných kategorií. Těmi byly například rostlinné alternativy masa, mléčných výrobků či sladkostí a pečiva.
  2. Pomyslné stříbro získal Albert, který zároveň vede v dostupnosti rostlinných hotovek nebo omáček, dipů a pomazánek.
  3. Třetí místo pak připadlo na řetězec Tesco.
Prodejna Globus Globus

Snahu přizpůsobit se trendu a rozšířit sortiment produktů o nové, čistě rostlinné varianty vidíme u mnoho firem napříč potravinářstvím. Například firma Zeelandia, která dodává suroviny a přípravky pro pekaře a cukráře, začala s výrobou veganské směsi, která má usnadnit výrobu pečených veganských výrobků a učinit je tak ještě dostupnějšími. „Naše Veggie Menu je směs na bázi kukuřičného a hrachového proteinu, připravená na míru pekárnám a lahůdkářům. Tvoří základ, který lze využít pro mnoho veganských snackových výrobků,“ řekla jednatelka firmy Veronika Wimmerová.

Toast vegiemenu Zeelandia Zeelandia

Ještě donedávna patřilo pečivo k pro vegany téměř zakázaným potravinám. Některé produkty totiž obsahují sušené mléko, podmáslí či emulgátory z živočišných tuků. Teprve minulý rok vstoupila v platnost novela zákona o potravinách, která mimo jiné stanovuje povinnost uvádět údaje o složení či obsažených alergenech přímo na etiketě nebo cenovce produktu. To usnadnilo výběr pečiva nejen mnohým veganům, ale i lidem s intolerancemi, kteří tak již tyto potřebné údaje nemusí složitě vyhledávat.

Pita veggiemenu Zeelandia Zeelandia

Veganství se daří ve velkoměstech

Dle statistik Google Trends je největší zájem o veganství ve velkých městech – českému žebříčku vévodí Praha, kterou následuje Brno a Olomouc. Na popularitu veganství u nás poukazuje i fakt, že v rámci projektu HappyCow, který pomáhá vytipovat veganské restaurace po celém světě, se Praha umístila v žebříčku top 10 nejlepších měst vhodných pro vegany.

Dejte rostlinné stravě šanci

Kromě toho se zde dvakrát ročně odehrává jeden z největších vegan open-air festivalů v Evropě – Veggie Náplavka. Na ní mohou návštěvníci zkusit mnoho pokrmů z rostlinné gastronomie a zároveň poznat novinky vegan životního stylu.

„Veggie Náplavka nabízí inspiraci k etickému životu v podobě jednoduchého rozhodnutí k přechodu na etickou formu stravování, ročně každý vegan ušetří život 100 – 150 zvířat,“ řekl člen pořadatelského týmu Jan Müller, podle něhož tento typ stravy také chrání před civilizačními chorobami.

Nezapomeňte na potřebné živiny

Maso je stále oblíbené

Z dlouhodobého hlediska ovšem spotřeba masa v českých domácností příliš neklesá. V roce 2020 šlo o 84 kilogramů na člověka, čili o 800 gramů více než předchozí rok. Majitelé masokombinátů nicméně kvůli narůstajícím nákupním cenám plánují snížení jeho výroby. Předpokládají totiž, že maso bude pro část lidí příliš drahé a budou si ho moct dovolit jen kupříkladu jednou týdně.