Přílohy z dýně, které rozzáří váš podzimní jídelníček

Dýňové hranolky Canva

S podzimem je čas v kuchyni přivítat chutné krásky – dýně. Jaké přílohy z nich můžete připravit? Překvapivě snadné a neméně chutné. Inspirujte se – vyzkoušejte lahodné dýňové pyré, falešné špagety nebo třeba hranolky.

Přečtěte si také

Vyřezávání dýní, zapalování svíček a strašidelná výzdoba. Co mají společného Halloween a Dušičky?
Vyřezávání dýní, zapalování svíček a strašidelná výzdoba. Co mají společného Halloween a Dušičky?

Dýně jsou krásným symbolem podzimu. Poslouží jako dekorace domova, zdobit však mohou i váš talíř. Vykouzlete z dýně chutné a rychlé přílohy, které ozvláštní vaše podzimní stravování. Co třeba připravit si zdravé dýňové hranolky?

Dýňové hranolky

Pokud byste čekali křupavé, leč zdravější hranolky jako alternativu k těm bramborovým, byli byste nejspíš zklamáni. Jestliže však toužíte objevit chutnou přílohu, která se hodí k masovým i bezmasým pokrmům, pak vám s radostí předáme hned dvě možnosti, jak upravit dýni do podoby hranolků. Co budete potřebovat? Ideálně oblíbenou Hokkaidó dýni, která se nemusí loupat.

Dýni důkladně omyjte a osušte. Zbavte ji semínek a vykouzlete hranolky – prostě a jednoduše ji krájejte na asi centimetr až dva hrubé proužky. A poté si už jen vyberte ze dvou variant úpravy – ta první je zdravější, ta druhá o něco méně.

  1. Hranolky smíchejte s pár kapkami oleje a oblíbeným kořením a takto připravené je umístěte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C zhruba půl hodiny – a pak už jen podávejte jako přílohu.
  2. Existuje i nezdravá verze dýňových smažených hranolků. Jak název napovídá, nakrájené hranolky vložte do rozpáleného oleje nebo použijte fritézu. V tomto případě je však okořeňte až po usmažení.

Tip: Aby byly hranolky pečené v troubě křupavější, můžete je zlehka zasypat parmazánem.

Krájení dýně Canva

Delikátní dýňové pyré

Dýňová kaše jako příloha? Je vynikající, mírně nasládlá a svou barvou rozzáří každý pokrm. Příprava je navíc úplně jednoduchá – nakrájenou máslovou dýni bez slupky a semínek (můžete použít jakoukoli oblíbenou dýni) zakápněte olivovým oleje, přidejte bylinky a pečte ji v troubě do změknutí. Po dopečení je klíčové dýni důkladně rozmixovat dohladka. Pyré je možné dochutit kouskem másla, ale i dalšími surovinami – chutná perfektně ve spojení s brambory, batáty, ale třeba i celerem.

Tip: Pečení a vaření nejen s dýní vám usnadní kvalitní kuchyňský robot. A že ten svůj ještě nemáte? Blíží se Vánoce, udělejte z něj své vánoční přání. A že jej chcete používat už nyní? Hurá na Kupi.cz, kde najdete nejlepší kuchyňské pomocníky v akci. Do vyhledávače stačí zadat to, co zrovna hledáte – a pak už si jen vyberte nejlepší akci.

Udělejte své kuchyni radost

Čas na špagetovou dýni

Existuje dýně, která má vskutku padnoucí název – špagetová dýně. Tento druh se opravdu podobá špagetám – dužina se rozpadá na vlákna, proto je oblíbenou přílohou těch, kdo se z jakýchkoli důvodů vyhýbají lepku. Jak ji připravit?

Špagetovou dýni podélně rozkrojte na dvě půlky. Obě části zbavte jadérek a připravte je k pečení – hurá s nimi do trouby rozpálené na 200 °C. Dýni pečte zhruba 30 minut. Dužina je připravena – okořeňte ji a vidličkou načechrejte na jednotlivá vlákna. Pokud nechcete servírovat samotná vlákna, můžete omáčku přidat třeba rovnou do dýně! Přejeme vám dobrou chuť!

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz