Přílohy z dýně, které rozzáří váš podzimní jídelníček

Dýňové hranolky, kečup v mističce Brent Hofacker / Shutterstock.com

S podzimem je čas v kuchyni přivítat chutné krásky – dýně. Jaké přílohy z nich můžete připravit? Překvapivě snadné a neméně chutné. Inspirujte se – vyzkoušejte lahodné dýňové pyré, falešné špagety nebo třeba hranolky.

Přečtěte si také

Levnější než kupované, netoxické a opravdu účinné: Návod, jak snadno vyrobit domácí čisticí prostředky

Dýně jsou krásným symbolem podzimu. Poslouží jako dekorace domova, zdobit však mohou i váš talíř. Vykouzlete z dýně chutné a rychlé přílohy, které ozvláštní vaše podzimní stravování. Co třeba připravit si zdravé dýňové hranolky?

Dýňové hranolky

Pokud byste čekali křupavé, leč zdravější hranolky jako alternativu k těm bramborovým, byli byste nejspíš zklamáni. Jestliže však toužíte objevit chutnou přílohu, která se hodí k masovým i bezmasým pokrmům, pak vám s radostí předáme hned dvě možnosti, jak upravit dýni do podoby hranolků. Co budete potřebovat? Ideálně oblíbenou dýni Hokkaidó, která se nemusí loupat.

Dýně nyní seženete za skvělé ceny

Dýni důkladně omyjte a osušte. Zbavte ji semínek a vytvořte hranolky – prostě a jednoduše ji krájejte na jeden až dva centimetry hrubé proužky. A poté si už jen vyberte ze dvou variant úpravy – ta první je zdravější, druhá o něco méně.

  1. Hranolky smíchejte s pár kapkami oleje a oblíbeným kořením a takto připravené je umístěte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C zhruba půl hodiny – a pak už jen podávejte jako přílohu.
  2. Existuje i nezdravá verze dýňových smažených hranolků. Jak název napovídá, nakrájené hranolky vložte do rozpáleného oleje nebo použijte fritézu. V tomto případě je však okořeňte až po usmažení.

Tip: Aby byly hranolky pečené v troubě křupavější, můžete je zlehka zasypat parmazánem.

Člověk krájí dýni na prkénku Artem Oleshko / Shutterstock.com

Delikátní dýňové pyré

Dýňová kaše jako příloha? Je vynikající, mírně nasládlá a svou barvou rozzáří každý pokrm. Příprava je navíc úplně jednoduchá – nakrájenou máslovou dýni bez slupky a semínek (můžete však použít jakoukoli oblíbenou dýni) zakápněte olivovým olejem, přidejte bylinky a pečte ji v troubě do změknutí.

Po dopečení je klíčové dýni důkladně rozmixovat dohladka. Pyré je možné dochutit kouskem másla, ale i dalšími surovinami – chutná perfektně ve spojení s brambory, batáty, ale třeba i celerem.

Udělejte své kuchyni radost

Tip: Pečení a vaření nejen s dýní vám usnadní kvalitní kuchyňský robot. Ten svůj ještě nemáte? Pomalu, ale jistě se již blíží Vánoce, udělejte z něj své vánoční přání. A že jej chcete používat už nyní? Hurá na Kupi.cz, kde najdete nejlepší kuchyňské pomocníky v akci. Do vyhledávače stačí zadat to, co zrovna hledáte – a pak už si jen vyberte nejlepší akci.

Rozpůlená špagetová dýně a vlákna z její dužiny vm2002 / Shutterstock.com

Špagetová dýně a dýňové špagety

Existuje dýně, která má vskutku padnoucí název – špagetová dýně. Tento druh se opravdu podobá špagetám – dužina se rozpadá na vlákna, proto je oblíbenou přílohou těch, kdo se z jakýchkoli důvodů vyhýbají lepku. Jak ji připravit?

Špagetovou dýni podélně rozkrojte na dvě půlky. Obě části zbavte jadérek a připravte je k pečení – hurá s nimi do trouby rozpálené na 200 °C. Dýni pečte zhruba 30 minut. Dužina je připravena – okořeňte ji a vidličkou načechrejte na jednotlivá vlákna. Pokud nechcete servírovat samotná vlákna, můžete omáčku přidat třeba rovnou do dýně! Přejeme vám dobrou chuť!