Recepty jen z pěti surovin, které jsou rychlé, zdravé a překvapí vás svou chutí

Zapečené avokádo s vejci Teri Virbickis / Shutterstock.com

Představte si chutná jídla, která hravě vykouzlíte z 5 ingrediencí. Zdá se to jednoduché? A přesně takové jsou recepty, které jsme pro vás vybrali. Ideální rychlovky nejen pro podzimní večery – více času s rodinou, méně v kuchyni!

Přečtěte si také

Legendární americký street food: Buffalo wings musíte ochutnat!

Recept na chutné brokolicové karbanátky

Patříte mezi milovníky brokolice? Pak si na brokolicových karbanátcích opravdu pochutnáte! Stačí 5 ingrediencí – a můžete se pustit do jejich přípravy.

Potřebujete:

  • 1 brokolici
  • 2 vejce
  • 110 g nivy
  • 100 g strouhanky
  • 2 stroužky česneku
Vsaďte na ryze českou chuť

Postup:

  1. Brokolici včetně košťálu nakrájejte a povařte do změknutí. Mezitím si nastrouhejte nivu, rozmačkejte česnek a vyklepněte 2 vejce.
  2. Uvařenou brokolici v míse promačkejte vidličkou a přisypejte k ní strouhaný sýr a česnek. Následně směs smíchejte s vejci a strouhankou a podle chuti okořeňte solí a pepřem.
  3. Z hmoty vytvarujte souměrné bochánky a osmažte je na pánvi s rozpáleným olejem, dokud nebudou zlaté... A vaše kuchyně provoněná dobrotou!
Brokolicové karbanátky a smažené plátky brambor gkrphoto / Shutterstock.com

Recept na pečené avokádo s vejcem

Suroviny:

  • 1 avokádo
  • 2 vejce
  • sůl
  • pepř
  • tvrdý sýr

Postup:

  1. Avokádo rozkrojte na polovinu a vyjměte pecku.
  2. Do každého důlku v něm vyklepněte 1 vajíčko. Osolte, opepřete a vložte do předem vyhřáté trouby na zhruba 10 minut.
  3. Před koncem posypte nastrouhaným tvrdým sýrem.
Zapékací miska se zapečenou zeleninou, vejci a sýrem Irina Rostokina / Shutterstock.com

Recept na zelňák se sýrem

Kysané zelí se pro toto roční období dokonale hodí. Nejen, že je plné vitamínů, navíc i skvěle chutná. Zapečený zelňák je jednoduchým jídlem, které však naprosto ohromí svou chutí. Pokrm je vhodný také pro celiaky nebo příznivce nízkosacharidové diety.

Připravte si:

  • kysané bílé zelí
  • 200 g strouhaného eidamu
  • kuřecí prsa
  • 2 vejce
  • slaninu
Základ pro snadný a vydatný oběd

Postup:

  1. Opražte slaninu a kuřecí maso, které předem okořeníte dle chuti. K masové směsi přidejte zelí a krátce restujte.
  2. Můžete přidat kmín, kurkumu, sladkou papriku a jiné koření, která máte rádi – neuškodí ani špetka hřejivého chilli.
  3. Vajíčka vyšlehejte a smíchejte se sýrem. Nakonec obě směsi spojte a zelňák přemístěte do zapékací mísy.
  4. Pečte zhruba 25 minut na 180 °C. A na závěr na talíři ozdobte strouhaným sýrem a oblíbenými bylinkami.
Pečená dýně a cherry rajčata Losangela / Shutterstock.com

Recept na pečenou máslovou dýni s vejci

Další rychlovka, ze které budete mít doslova boule za ušima. Navíc dýně k podzimu patří, tak proč nevyzkoušet další zajímavý, tentokrát vegetariánský recept z pár surovin?

Připravte si:

  • 1 máslovou dýni
  • cherry rajčata
  • špenát
  • 6 vajec
  • 100 g strouhaného čedaru
Vsaďte na sezónní zeleninu

Postup:

  1. Dýni neloupejte, jen ji omyjte a nakrájejte na drobné kostičky.
  2. Troubu předehřejte na 190 °C. Připravte si pekáč s kapkou oleje a v něm promíchejte dýni a celá cherry rajčátka.
  3. Směs okořeňte a osolte dle chuti a pečte zhruba 25 minut. Po skončení této doby pekáč vyndejte a přimíchejte k dýni špenát.
  4. Pečte ještě 5 minut, poté znovu vytáhněte a rozdělte na 6 hromádek, z nichž na každou rozklepněte vejce.
  5. Osolte, opepřete, zasypte sýrem a pečte ještě pár minut. A nakonec si pořádně pochutnejte!