Domácí jablečný ocet

Čas přípravy: 30 min
Obtížnost: Snadný
Cena: 20 Kč
Redakce Kupi.cz
7. října

Na podzim a během sklizně jabloní může být skvělým nápadem vyrobit si domácí jablečný ocet. Jeho využití je pestré jak v kuchyni - na dochucení salátů, omáček a marinád, tak i mimo kuchyni, například jako ekologický kondicionér nebo zklidnění pokožky po štípnutí komárem. Snadno ho připravíte za pár korun a dodá vašim kulinářským kouskům zajímavý šmrnc.

Recept domácí jablečný ocet vás vyjde na 5 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 20 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Kaufland za 20 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

  • 1

    Jablka omyjte, odstraňte stopky a jádřince a nahrubo je nastrouhejte.

  • 2

    Přemístěte je do 4l sklenice.

  • 3

    Převařte 2 l vody a nechte vychladnout, poté jí zalijte jablka.

  • 4

    Hrdlo sklenice zakryjte utěrkou a upevněte gumičkou, umístěte na temné místo na 10 dní.

  • 5

    Promíchávejte alespoň 1x denně, pak znovu přikryjte.

  • 6

    Po 10 dnech přefiltrujte a nalijte do čisté láhve, nechte 3 týdny kvasit.

  • 7

    Po kvašení přelijte do menších sklenic.

Zajímavé tipy
  • Můžete využít i slupky z jablek, například po přípravě štrúdlu. Použijte bio jablka.
  • Při použití konvenčních jablek doporučujeme oloupat slupku.
  • Pro světlý ocet zvolte zelená nebo žlutá jablka, pro tmavý červená.
  • Domácí jablečný ocet uchovávejte neotevřený na suchém místě až rok, nejlépe v lednici.
  • Vyzkoušejte také malinový ocet podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Domácí jablečný ocet? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.