Králík na smetaně

Čas přípravy: 1 hod 45 min
Obtížnost: Střední
Cena: 276 Kč
Redakce Kupi.cz
30. ledna 2023
Dvě králičí kýty na smetaně na smetaně, v hnědém talíři, servírováno na dřevěném stole a na Ilustrační foto: Sergii Koval / Shutterstock.com

Králík na smetaně patří mezi tradiční recepty české kuchyně. Králičí maso má vysokou nutriční hodnotu a je bohaté na draslík, fosfor nebo hořčík, zároveň obsahuje jen velmi málo cholesterolu. Vyzkoušejte tento chutný recept a servírujte jej ideálně s houskovým nebo karlovarským knedlíkem.

Recept králík na smetaně vás vyjde na 69 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 276 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 276 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

  • 1

    Troubu si předehřejeme na 180 °C.

  • 2

    Slaninou prošpikujeme králíka, osolíme a potřeme jalovcem rozdrceným v hmoždíři.

  • 3

    V pekáči na másle zpěníme kořenovou zeleninu, cibuli a najemno nastrouhanou citronovou kůru s pepřem, novým kořením, bobkovým listem a tymiánem.

  • 4

    Do základu vložíme připravené porce králíka a zvolna pečeme v troubě doměkka asi 50 minut až 1 hodinu.

  • 5

    Porce masa obracíme a podle potřeby podléváme vývarem z králičích kostí (případně kuřecím vývarem).

  • 6

    Měkké maso vyndáme z pekáčku, dáme ho do kastrolu a odložíme na teplé místo.

  • 7

    Šťávu se zeleninou trochu podusíme.

  • 8

    Ze šťávy vyjmeme bobkový list, tymián a kuličky koření.

  • 9

    Vlijeme smetanu a rozmixujeme, podle potřeby naředíme vývarem.

  • 10

    Omáčku okyselíme citronovou šťávou, případně dosolíme nebo dosladíme.

Zajímavé tipy

Jestli nechcete mít králíka prošpikovaného, slaninu můžete přidat až do zeleninového základu.

Líbil se vám recept Králík na smetaně? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.