Žitný kvásek na chleba

Časová náročnost: 10 min
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Kvásek ve sklenici s chlebem Ilustrační foto: Zagorulko Inka / Shutterstock.com

Naučte se péct pečivo postaru a vypěstujte si žitný kvas, který vám vydrží klidně do konce života. Už nebudete potřebovat droždí, stačí jen mouka a voda. Navíc chléb z kvasu je až neuvěřitelně vláčný a vydrží dlouho čerstvý. Pro přípravu kvásku potřebujete několik dnů (celkem asi 7–10), denně vám však stačí jen pár minut. Tady je jednoduchý návod, jak na to.

Postup přípravy

  • 1

    První den: Do sklenice nasypte dvě lžíce žitné mouky a k ní přidejte čtyři lžíce vody. Všechno promíchejte a přikryjte například mikrotenovým sáčkem anebo potravinářskou fólií. Tuto kašičku nechte odpočívat na kuchyňské lince do druhého dne.

  • 2

    Druhý den: Ke směsi, kterou jste si udělali první den, přidejte jednu lžíci žitné celozrnné mouky a dvě lžíce vody. Promíchejte, přikryjte a nechte odpočívat.

  • 3

    Třetí den: Opět přidejte jednu lžíci žitné celozrnné mouky a dvě lžíce vody, přikryjte a nechte odpočívat.

  • 4

    Čtvrtý den: Kvásek už pravděpodobně začíná bublat a vypadá, že je připraven. Je však zapotřebí, aby byl dostatečně silný, proto je nutné jej posílit. Ideálně si tedy vezměte novou sklenici a odeberte do ní dvě lžíce kvasu, zbytek vyhoďte. Do sklenice k těmto dvěma lžícím přidejte jednu lžíci žitné chlebové mouky (nikoli té celozrnné) a dvě lžíce vody. Poté nechte na kuchyňské lince odpočívat.

  • 5

    Pátý den: Opakujte stejný postup jako předešlý den. Ani teď však není kvásek připraven. Je potřeba jej pravidelně krmit, ideálně po dobu jednoho týdne či klidně i déle.

  • 6

    Šestý až desátý den: Pravidelně krmte dvakrát denně po dobu 7–10 dnů (možná uznáte za vhodné krmit i déle) – ideálně ráno a večer. Jde pořád o tutéž rutinu: Ze sklenice, ve které kvásek máte, odeberte téměř všechno a nechte v ní jen přibližně jednu lžičku starého kvásku. Přidejte dvě lžíce chlebové žitné mouky a tři lžíce vody. Promíchejte, zakryjte a nechte odpočívat na kuchyňské lince.

  • 7

    Potom bude už kvásek dostatečně silný a připraven dělat to nejlepší pečivo na světě.

Tip
  • Kvásek připravujeme ve větší sklenici, hodit se vám bude taky mikrotenový sáček nebo potravinářská fólie.
  • S pečením domácího chleba můžete experimentovat a přidat například kefír, podmáslí, jogurt, zakysanou smetanu, pivo a mnoho dalšího.
  • Podařil se kvásek? Upečte si kváskový chléb podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Žitný kvásek na chleba? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.