1/0
Rýžový nákyp s meruňkami je lahodné jídlo, které můžete podávat jako hlavní sladké jídlo nebo lehký moučník. Jeho bohatá chuť vás příjemně překvapí, a to jak s meruňkami, tak i se švestkami. Tento tradiční osvědčený recept určitě stojí za vyzkoušení!
Opláchněte rýži a vložte ji do vařící osolené vody, aby hladina vody byla asi 3 cm nad rýží. Přidejte hřebíček a vařte za občasného míchání asi 10 minut. Poté slijte přebytečnou vodu, vyjměte hřebíček a přidejte horké mléko. Dovařte rýži doměkka za neustálého míchání.
Přimíchejte 2 balíčky vanilkového cukru, 2 lžíce cukru krupice, kousek másla a nastrouhanou kůru z citronu. Promíchejte, přikryjte pokličkou a nechte ji částečně vychladnout, aby změkla.
Oddělte žloutky od bílků. Žloutky zamíchejte do prochladlé rýže. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a jemně ho vmíchejte do sladké rýže.
Vymažte zapékací pekáč máslem a rozetřete do něj polovinu rýže. Na ni rozložte půlky meruněk a přikryjte je zbylou rýží. Na povrch dejte plátky másla a pečte při 150 °C asi 45–50 minut, dokud nebude mít nákyp zlatavou krustičku.
Upečený nákyp posypejte moučkovým cukrem a podle chuti ozdobte ovocem nebo meruňkovou šťávou.
Líbil se vám recept Rýžový nákyp s meruňkami? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.