Kváskový chléb

Časová náročnost: 3 hod
Obtížnost: Náročný
Redakce Kupi.cz
Kváskový chleba na dřevěném prkýnku Ilustrační foto: MaraZe / Shutterstock.com

Vychutnejte si do křupava upečený kváskový chléb. Po kupovaném ze supermarketu už pak těžko sáhnete. Chce to trochu práce, ale stojí to za to! Výhodou doma pečeného chleba je fakt, že vydrží chutný výrazně déle. Budete-li jej správně skladovat, vydrží vám doma i týden. Pojďme si tedy upéct domácí kváskový chleba.

Ingredience

Kvas

Chléb

Postup přípravy

Kvas

  • 1

    Lžičku kvásku rozmíchejte se 150 ml vlažné vody a přidejte 150 g žitné mouky.

  • 2

    Tak získáte hutný kvas, který přiklopte pokličkou a nechte 12 hodin kvasit v pokojové teplotě. Za tuto dobu dosáhne své maximální výšky.

  • 3

    Plánujete-li péct chléb opakovaně, kus kvásku odeberte do extra skleničky a dejte do lednice.

Chléb

  • 1

    Zbytek kvasu dejte do mísy a přidejte hladkou mouku, vodu, kmín a sůl a vypracujte těsto.

  • 2

    Nechte jej alespoň 30 minut odpočinout, pak ho znovu párkrát prohněťte.

  • 3

    Po další půlhodince odpočinku jej na válu bude třeba ještě pár minut hníst a přidávat k němu mouku, aby se bochník nelepil.

  • 4

    Pomoučený bochník si ještě minimálně další hodinku odpočine na válu a teprve poté je připravený k pečení.

  • 5

    Chléb pečte na maximální teplotu trouby (nejlépe na 250 °C) na rozpáleném plechu.

Tip
  • Těsto na chleba je důležité velmi dobře propracovat. Hodně práce vám ale usnadní elektrický hnětač.
  • Důležitou pomůckou při pečení chleba je ošatka. V té chléb necháte před pečením odpočívat a získá svůj typický tvar.
  • Pořiďte si i keramickou chlebovou formu na pečení, která se v troubě rozpálí na vysokou teplotu. Dobře vám ale poslouží i kastrol s poklicí nebo pekáč s víkem.
  • Jak skladovat chleba? Bochník zabalte do lněné utěrky a vložte jej do chlebníku.

Líbil se vám recept Kváskový chléb? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.