Koláč s mandlovo-ovesnou drobenkou

Časová náročnost: 1 hod
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Koláč s mandlovo-ovesnou drobenkou se šlehačkou na tmavém talíři Anna Kolásková

Pokud máte mrazák plný ovocných zásob, vyzkoušejte recept na výborný a rychlý koláč s mandlovo-ovesnou drobenkou, na který spotřebujete skoro kilo mraženého ovoce. Těsto na koláč je univerzální, takže snese téměř jakoukoliv náplň. Můžete použít meruňky, švestky, jahody, borůvky nebo maliny.

Ingredience

Těsto

Drobenka

Postup přípravy

Těsto

  • 1

    Nechte troubu předehřát na 170 stupňů, plech si vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypejte moukou.

  • 2

    Oddělte si žloutky od bílků. Smetanu ušlehejte do polotuha, poté k ní přidejte žloutky, cukr, vanilku i máslo a vyšlehejte do krásně hladké pěny.

  • 3

    Bílky ušlehejte do pěny. Mouku smíchejte s kypřicím práškem, špetkou soli a prosejte. Obě složky pak střídavě přidávejte do těsta na tři části, mělo by být vláčné a nadýchané. Poté ho nalijte na plech.

  • 4

    Mražené ovoce si smíchejte se lžicí mouky a rovnoměrně vyskládejte na plech. Koláč dejte péct na 15 minut a mezitím si připravte drobenku.

Drobenka

  • 1

    V misce jednoduše smíchejte kostičky másla s ovesnými vločkami a vanilkovým cukrem. Po 15 minutách drobenkou posypejte koláč a nechte dopéct dalších 15–20 minut.

  • 2

    Koláč by měl být na povrchu zlatavý. Nechte ho chvíli vychladnout a podávejte s kopečkem jogurtu nebo zakysané smetany.

Tip
  • Chcete něco navíc? Přidejte na těsto další vrstvu náplně – potřít ho můžete tvarohem, pudinkem, mascarpone nebo makovou či ořechovou náplní.
  • Mražené ovoce nikdy nenechávejte rozmrazit – na koláč ho pokládejte ihned po vyndání z mrazáku. Jakmile totiž začne tát, pouští vodu – přebytečná tekutina ovšem může nasáknout do těsta. Výsledkem je pak rozbředlá, měkká směs namísto křupavého, vláčného koláče.

Líbil se vám recept Koláč s mandlovo-ovesnou drobenkou? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.

Recepty, které by vás mohly zajímat