Koláč s mandlovo-ovesnou drobenkou

Čas přípravy: 1 hod
Obtížnost: Střední
Cena: 120 Kč
Redakce Kupi.cz
23. září 2022
Koláč s mandlovo-ovesnou drobenkou se šlehačkou na tmavém talíři Anna Kolásková

Pokud máte mrazák plný ovocných zásob, vyzkoušejte recept na výborný a rychlý koláč s mandlovo-ovesnou drobenkou, na který spotřebujete skoro kilo mraženého ovoce. Těsto na koláč je univerzální, takže snese téměř jakoukoliv náplň. Můžete použít meruňky, švestky, jahody, borůvky nebo maliny.

Recept koláč s mandlovo-ovesnou drobenkou vás vyjde na 30 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 120 Kč.

Ingredience

Těsto

Drobenka

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 120 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

Těsto

  • 1
    Nechte troubu předehřát na 170 stupňů, plech si vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypejte moukou.
  • 2
    Oddělte si žloutky od bílků. Smetanu ušlehejte do polotuha, poté k ní přidejte žloutky, cukr, vanilku i máslo a vyšlehejte do krásně hladké pěny.
  • 3
    Bílky ušlehejte do pěny. Mouku smíchejte s kypřicím práškem, špetkou soli a prosejte. Obě složky pak střídavě přidávejte do těsta na tři části, mělo by být vláčné a nadýchané. Poté ho nalijte na plech.
  • 4
    Mražené ovoce si smíchejte se lžicí mouky a rovnoměrně vyskládejte na plech. Koláč dejte péct na 15 minut a mezitím si připravte drobenku.

Drobenka

  • 1
    V misce jednoduše smíchejte kostičky másla s ovesnými vločkami a vanilkovým cukrem. Po 15 minutách drobenkou posypejte koláč a nechte dopéct dalších 15–20 minut.
  • 2
    Koláč by měl být na povrchu zlatavý. Nechte ho chvíli vychladnout a podávejte s kopečkem jogurtu nebo zakysané smetany.
Zajímavé tipy
  • Chcete něco navíc? Přidejte na těsto další vrstvu náplně – potřít ho můžete tvarohem, pudinkem, mascarpone nebo makovou či ořechovou náplní.
  • Mražené ovoce nikdy nenechávejte rozmrazit – na koláč ho pokládejte ihned po vyndání z mrazáku. Jakmile totiž začne tát, pouští vodu – přebytečná tekutina ovšem může nasáknout do těsta. Výsledkem je pak rozbředlá, měkká směs namísto křupavého, vláčného koláče.

Líbil se vám recept Koláč s mandlovo-ovesnou drobenkou? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.