Hrušková bábovka ze špaldové mouky

Časová náročnost: 1 hod 30 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Bábovka na ozdobném talíři Ilustrační foto: MShev / Shutterstock.com

Objevte rychlý recept na hruškovou bábovku ze špaldové mouky! Během hodinky vykouzlíte voňavou dobrotu, na které si pochutná celá rodina. Na tuto bábovku využijete hrušky a špaldovou mouku, takže je trošku zdravější než jiné dezerty.

Postup přípravy

  • 1

    Nejprve si připravte formu na bábovku – důkladně ji vymažte kouskem změklého másla a vysypejte polohrubou moukou.

  • 2

    Troubu si předehřejte na 180 stupňů, ať do ní můžete těsto na bábovku hned dát.

  • 3

    Hrušky si oloupejte a nastrouhejte najemno.

  • 4

    Žloutky oddělte od bílků a ušlehejte s cukrem nebo medem a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Poté do pěny postupně přidávejte olej a stále šlehejte – měla by získat světlou, krásně nadýchanou konzistenci.

  • 5

    Do pěny dále přidejte nastrouhané hrušky včetně šťávy, nasekané vlašské ořechy a šťávu z citronu.

  • 6

    Mouku prosejte přes síto a dobře promíchejte s kypřicím práškem, jedlou sodou a skořicí. Postupně směs zašlehejte do těsta.

  • 7

    Nakonec si ušlehejte bílky a pomocí gumové stěrky (už nešlehejte) je pomalu zapracujte do těsta.

  • 8

    Těsto přelijte do bábovkové formy a ihned dejte péct. Pečte 45 minut a propečení kontrolujte testem špejlí – pokud na špejli neulpí větší kusy těsta, je hotovo.

  • 9

    Hotovou bábovku nechte 10 minut odpočinout ve formě, teprve poté vyklopte. Před podáváním ji poprašte moučkovým cukrem.

Tip
  • Cukr v receptu můžete nahradit 7 lžícemi medu.
  • Slunečnicový olej můžete nahradit řepkovým.

Líbil se vám recept Hrušková bábovka ze špaldové mouky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.