Jidáše z kynutého těsta

Čas přípravy: 2 hod
Obtížnost: Snadný
Cena: 36 Kč
Redakce Kupi.cz
27. března 2023
Upečené jidáše z kynutého těsta rozložené na mřížce Anna Kolásková

Jidáše z kynutého těsta patří mezi tradiční dobroty, které naše babičky pekly na Velikonoce. Připravují se i jedí na Zelený čtvrtek a svým tvarem připomínají provaz, na kterém se oběsil Jidáš, zrádce Ježíše. Odtud jejich název jidášky. Na přípravu jsou velmi jednoduché, zvládnete je tedy hravě.

Recept jidáše z kynutého těsta vás vyjde na 3 Kč za 1 porci. 12 porcí připravíte za 36 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 36 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

  • 1

    Ze lžíce cukru krystal, droždí a pár lžic smetany v hrníčku nechte vzejít kvásek při pokojové teplotě. Zabalte hrnek do utěrky, ať je v teple, a nechte zhruba 15 minut pracovat.

  • 2

    Mezitím ve velké míse smíchejte prosátou hladkou mouku se špetkou soli.

  • 3

    Do mouky přidejte kvásek, povolené máslo, zbytek cukru, žloutek, citronovou kůru, nakonec smetanu a vymíchejte pěkné těsto.

  • 4

    Těsto poprašte troškou mouky, přikryjte utěrkou a nechte 1 hodinu na teplém místě kynout.

  • 5

    Poté těsto propracujte rukama a válejte z něj tenké pramínky a motejte je do spirálek ve tvaru písmene S.

  • 6

    Pro zlatavou barvu před pečením jidášky potřete vajíčkem a pečte na pečicím papíru zhruba 30 minut na 180 stupňů.

  • 7

    Upečené jidáše pomažte medem a pojídejte ještě teplé, nejlépe hned na Zelený čtvrtek.

Zajímavé tipy

Vyzkoušejte také další velikonoční recepty, třeba mazanec nebo nádivku.

Líbil se vám recept Jidáše z kynutého těsta? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.