Mazanec

Čas přípravy: 1 hod 40 min
Obtížnost: Střední
Cena: 112 Kč
Redakce Kupi.cz
21. března 2023
Mazanec posypaný mandlemi servírovaný na dřevěném kulatém prkénku Ilustrační foto: Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Mazanec by na Velikonoce neměl chybět v žádné české domácnosti. Toto tradiční sladké velikonoční pečivo se připravuje z kynutého těsta na Bílou sobotu. Pochutnejte si na něm také, jeho příprava je velmi snadná.

Recept mazanec vás vyjde na 14 Kč za 1 porci. 8 porcí připravíte za 112 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 112 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

  • 1

    Z droždí, části mléka, lžíce cukru a lžíce mouky si připravte kvásek a nechte jej v teple vykynout.

  • 2

    Zbylou mouku, cukr krupici, sůl, rozinky, citronovou kůru a vanilkový cukr smíchejte v míse nasucho.

  • 3

    Přidejte žloutky, zbylé mléko, rum, rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek.

  • 4

    Vařečkou zpracujte na hladké těsto a to pak nechte kynout na teplém místě asi 45 minut.

  • 5

    Těsto rozdělte na dva díly a vytvarujte z něj bochánky.

  • 6

    Bochánky přendejte na plech vyložený pečícím papírem.

  • 7

    Přikryjte je utěrkou a nechejte ještě 15 minut kynout.

  • 8

    Potom potřete oba bochánky rozšlehaným vejcem a nahoře nůžkami rozstřihněte těsto do tvaru kříže.

  • 9

    Mazance posypte plátky mandlí.

  • 10

    Vložte plech s mazanci do předehřáté trouby a pečte asi 10 minut na 200 °C. Poté snižte teplotu na 150 °C a pečte dalších 30–40 minut.

  • 11

    Vychladlé mazance posypte moučkovým cukrem.

Zajímavé tipy
  • Z uvedeného množství surovin zvládnete připravit dva bochánky.
  • Vyzkoušejte si upéct také velikonoční jidáše nebo beránka.

Líbil se vám recept Mazanec? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.