Velikonoční jidáše

Časová náročnost: 1 hod 30 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Upečené velikonoční jidáše na bílém, kulatém talíři. Ilustrační foto: Tereza Koudelkova / Shutterstock.com

Velikonoční jidáše patří mezi tradiční sladké velikonoční pečivo, které se peče a také jí na Zelený čtvrtek. Jak už název i jejich tvar napovídají, jde o připomínku apoštola Jidáše. Těsto jidáše se podobá tomu na mazanec, je ale hutnější, tvoří se z něj tvary většinou symbolizující oprátku a po upečení se potírá medem. Na přípravu jidáše nejsou vůbec náročné, můžete se do nich tedy bez obav pustit.

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě BILLA za 37,08 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

  • 1

    Z trošky mléka, mouky, lžičky cukru a droždí připravte kvásek, nechte jej vzejít a poté přidejte do mouky s cukrem a špetkou soli.

  • 2

    Přidejte máslo a žloutky umíchané do pěny, doplňte vlažným mlékem a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Nechte jej pak vykynout na teplém místě.

  • 3

    Z těsta nakrájejte kousky, zakulaťte, vytvarujte tenké válečky (na tloušťku prstu) asi 20 cm dlouhé, a stočte do spirálek, případně esíček, uzlů nebo zajíčků.

  • 4

    Jidášky skládejte na tukem vymaštěný plech nebo na pečicí papír, nechte ještě chvíli kynout, potřete rozšlehaným vejcem a pečte ve vyhřáté troubě při 190 °C dozlatova.

  • 5

    Po upečení je ještě horké potřete rozehřátým horkým medem.

Tip
  • Z této dávky těsta by vám mělo vzniknout asi 50 kusů jidášů.
  • Pokud nemáte rádi med, můžete si hotové jidáše posypat moučkovým cukrem.

Líbil se vám recept Velikonoční jidáše? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.