Polévka Moravský bigos

Časová náročnost: 1 hod
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Moravský bigos, servírovaný na bílém talíři. Lamart.cz

Polévka s názvem Moravský bigos je pokrm, jehož hlavní surovinou je zelí a maso. Na přípravu je vcelku nenáročný, zvládnou si jej tedy připravit i začátečníci. Obvykle se servíruje v chlebu a podobně jako guláš je lepší až ohřívaný další dny.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Hlávkové zelí pokrájejte najemno, povařte ve vroucí osolené vodě, poté sceďte a nechte okapat.

  • 2

    Cibuli nakrájejte najemno a orestujte na sádle.

  • 3

    Poté přidejte na kostičky nakrájené vepřové maso, zarestujte, aby se zatáhlo, a posypejte mletou paprikou.

  • 4

    Lehce zasmažte a podlijte vínem. Nechte víno lehce odvařit, osolte, opepřete, přidejte asi tři bobkové listy, prolisovaný česnek, zalijte vodou nebo vývarem a duste do poloměkka.

  • 5

    Přidejte pokrájené kysané zelí, bůček nakrájený na kostičky a duste doměkka.

  • 6

    Před koncem vaření přimíchejte spařené hlávkové zelí, pokrájené švestky a na kolečka nakrájenou klobásu.

  • 7

    Dosolte, opepřete, přidejte majoránku a už jen lehce povařte.

Tip
  • Uzený bůček a klobásu před vložením do polévky orestujte, aby se výsledný pokrm krásně rozvoněl.
  • Pokud chcete mít polévku hutnější, můžete ji zahustit buď dobrou kvalitní jíškou, 2–3 bramborami nakrájenými na malé kostičky.

Líbil se vám recept Polévka Moravský bigos? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.