1/0
Tento hrnkový meruňkový koláč je sladkým připomenutím léta, kde se snoubí šťavnaté meruňky s nadýchaným těstem. Je tak snadný, že ho zvládne připravit i úplný začátečník. Ideální na odpolední posezení s přáteli, na rodinnou oslavu nebo prostě jen tak ke kávě. Vyzkoušejte náš recept a užijte si kousek léta na talíři.
Předehřejte troubu na 170 °C. Kulatou formu o průměru 30 cm vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou.
Ve velké míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, cukr a nakrájené máslo. Rukama promíchejte do drobenky. Jeden hrnek drobenky dejte stranou.
Do zbylé směsi přidejte vejce a mléko. Promíchejte do hladkého těsta bez hrudek.
Meruňky umyjte, odpeckujte a nakrájejte na měsíčky.
Polovinu těsta nalijte do formy a rozetřete. Na těsto položte polovinu meruněk.
Nalijte zbylé těsto na meruňky a opět rozetřete. Nahoru dejte zbylé meruňky.
Posypte koláč odloženou drobenkou. Pečte 30–40 minut, dokud povrch nezezlátne a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
Nechte koláč vychladnout, poté ho nakrájejte a podávejte.
Líbil se vám recept Hrnkový meruňkový koláč? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.