Roastbeef podle Zdeňka Pohlreicha

Čas přípravy: 1 hod 30 min
Obtížnost: Snadný
Cena: 80 Kč
Redakce Kupi.cz
17. září
Roastbeef servírovaný na dřevěném prkénku se solí a pepřem Ilustrační foto: Lesya Dolyuk / Shutterstock.com

Máte chuť na šťavnatou hovězí pečínku? Zkuste si udělat domácí roastbeef! Potřebujete jen kus roštěnce, sůl a pepř. A také se vám k tomuto receptu bude hodit kuchyňský teploměr. Aby byl totiž roastbeef uvnitř krásně šťavnatý a růžový, potřebujete hlídat teplotu. A potom je to brnkačka. Pojďte si roastbeef upéct s námi! Uděláme ho podle receptu Zdeňka Pohlreicha.

Recept roastbeef podle Zdeňka Pohlreicha vás vyjde na 20 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 80 Kč.
Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Kaufland za 80 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

  • 1

    Očistěte roštěnec, vrchní blánu nařízněte na kostičky. Potřete hořčicí, olejem a nechte minimálně 24 hodin marinovat.

  • 2

    Troubu předehřejte na 140 °C. Maso osolte, opepřete a na pánvi zprudka opečte. Vložte do trouby a pečte cca 60 minut, aby měl roštěnec ve středu teplotu 45–55 °C. (Doporučujeme kontrolovat teplotu kuchyňským teploměrem).

  • 3

    Asi po hodině maso vyndejte z trouby a maso nechte ještě 10 minut odpočinout. Nakrájejte na tenké plátky a podávejte.

Zajímavé tipy
  • Vybírejte kvalitní maso, ideální je vyzrálý hovězí nízký roštěnec.
  • Odřízněte všechny tuhé blány kolem masa. Tukovou vrstvu na mase můžete nechat, jen ji doporučujeme nakrojit do kříže, aby se maso nesmrsklo.
  • Nechte maso dostatečně dlouho marinovat. Ideální je to přes noc, tak s tím při přípravě počítejte.
  • Před pečením maso ovažte provázkem, aby drželo tvar.
  • Než začnete maso péct, vyndejte ho cca hodinu před pečením z lednice, aby nedostalo teplotní šok.
  • Maso zprudka osmahněte – to zajistí, že šťáva zůstane uvnitř masa.
  • Po upečení nechte maso ještě cca 10 minut odpočinout – tím zajistíte, že se šťáva v mase rozleží.
  • Vyzkoušejte také recept na vídeňskou roštěnou nebo roštěnou sous vide.

Líbil se vám recept Roastbeef podle Zdeňka Pohlreicha? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.