Med z pampelišek

Čas přípravy: 2 hod
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
23. dubna
domácí pampeliškový med ve sklenici Ilustrační foto: Marcus Z-pics / Shutterstock.com

Na loukách, mezích i v zahradách se začínají objevovat první žluté květy pampelišek. Jsou nejen jedlé, ale i zdravé – obsahují důležité vitamíny a minerály. Ty si můžete uchovat například v podobě domácího pampeliškového medu. Jeho příprava je jednoduchá: stačí nasbírat čerstvé květy, nechat je přes noc louhovat, následně scedit a povařit s cukrem.

Ingredience

Recept

  • 1

    Dopoledne, kdy pampelišky obsahují nejvíce pylu, nasbírejte přibližně 250 květů. Dávejte pozor, aby nebyly vlhké – nesbírejte je po dešti, aby se hotový med nezkazil.

  • 2

    Doma květy krátce opláchněte vodou, abyste odstranili případný hmyz.

  • 3

    Pampelišky vložte do hrnce, přidejte jeden citron nakrájený na plátky (použijte bio citron, protože neobsahuje chemické postřiky).

  • 4

    Zalijte směs jedním litrem vody a přiveďte ji k varu. Následně vařte na mírném plameni po dobu 10 minut.

  • 5

    Po dovaření nechte odvar vychladnout, přiklopte pokličkou a uchovejte do druhého dne na chladném místě.

  • 6

    Po uplynutí 24 hodin přeceďte obsah hrnce přes jemné plátýnko. Pokud v tekutině zůstávají zbytky květů nebo jiné nečistoty, přefiltrujte ji ještě jednou, abyste získali čistý výluh.

  • 7

    Přecezenou tekutinu nalijte zpět do hrnce, přisypte 1 kilogram cukru a za občasného promíchání nechte cukr zcela rozpustit.

  • 8

    Směs přiveďte k varu a vařte, dokud se část tekutiny neodpaří. Dávejte však pozor, aby se nevyvařilo příliš velké množství – med po vychladnutí zhoustne, takže není třeba vařit příliš dlouho.

  • 9

    Ještě horký pampeliškový med nalijte do předem sterilizovaných sklenic. Sklenice následně zavařte – při teplotě 80 °C po dobu 20 minut.

Zajímavé tipy

Líbil se vám recept Med z pampelišek? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.