1/0
Na loukách, mezích i v zahradách se začínají objevovat první žluté květy pampelišek. Jsou nejen jedlé, ale i zdravé – obsahují důležité vitamíny a minerály. Ty si můžete uchovat například v podobě domácího pampeliškového medu. Jeho příprava je jednoduchá: stačí nasbírat čerstvé květy, nechat je přes noc louhovat, následně scedit a povařit s cukrem.
Dopoledne, kdy pampelišky obsahují nejvíce pylu, nasbírejte přibližně 250 květů. Dávejte pozor, aby nebyly vlhké – nesbírejte je po dešti, aby se hotový med nezkazil.
Doma květy krátce opláchněte vodou, abyste odstranili případný hmyz.
Pampelišky vložte do hrnce, přidejte jeden citron nakrájený na plátky (použijte bio citron, protože neobsahuje chemické postřiky).
Zalijte směs jedním litrem vody a přiveďte ji k varu. Následně vařte na mírném plameni po dobu 10 minut.
Po dovaření nechte odvar vychladnout, přiklopte pokličkou a uchovejte do druhého dne na chladném místě.
Po uplynutí 24 hodin přeceďte obsah hrnce přes jemné plátýnko. Pokud v tekutině zůstávají zbytky květů nebo jiné nečistoty, přefiltrujte ji ještě jednou, abyste získali čistý výluh.
Přecezenou tekutinu nalijte zpět do hrnce, přisypte 1 kilogram cukru a za občasného promíchání nechte cukr zcela rozpustit.
Směs přiveďte k varu a vařte, dokud se část tekutiny neodpaří. Dávejte však pozor, aby se nevyvařilo příliš velké množství – med po vychladnutí zhoustne, takže není třeba vařit příliš dlouho.
Ještě horký pampeliškový med nalijte do předem sterilizovaných sklenic. Sklenice následně zavařte – při teplotě 80 °C po dobu 20 minut.
Líbil se vám recept Med z pampelišek? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.