1/0
Štědrovečerní tabule bez voňavé rybí polévky? Nemyslitelné! Tato tradiční polévka zahřeje tělo i duši v zimním večeru a připraví chuťové pohárky na slavnostní chody. Náš recept odhalí tajemství dokonalého rybího vývaru, který s čerstvou zeleninou, delikátními jikrami a mlíčím vytvoří harmonii chutí.
Do velkého hrnce vložíme dvě kapří hlavy, kapří skelety a všechny odřezky. Z hlav musíme vydělat žábry, jinak bude polévka hořká.
Přidáme pár kuliček černého pepře a nového koření, bobkový list, mrkev, cibuli, kousek celeru a půlku petržele.
Zalijeme studenou vodou a osolíme. Jakmile se polévka začne vařit, sebereme pěnu z povrchu a 20 minut pomalu vaříme na mírném ohni.
Po 20 minutách vývar přecedíme a založíme si vlastní vánoční polévku.
Na kousku másla orestujeme šalotku nasekanou najemno.
Čerstvou mrkev a malý kousek petržele nastrouháme nahrubo a přihodíme do hrnce.
Zeleninu orestujeme, zasypeme asi 2 lžícemi hladké mouky a uděláme jíšku.
Zalijeme čirým rybím vývarem, promícháme a ochutíme špetkou muškátového oříšku.
Do polévky přidáme propláchnuté a překrájené jikry nebo mlíčí.
Nyní ještě osolíme (dle chuti), opepříme bílým pepřem a necháme 5 minut povařit.
Mezitím obereme z kapřích hlav uvařené maso, hodíme ho do hrnce a polévku vypneme.
Z rohlíku nakrájíme kostičky a dáme je na plech. Necháme je v troubě pomalu péct na 140 °C dozlatova, občas promícháme.
Před servírováním krutony přehodíme do pánve a na kousku másla ještě rychle orestujeme.
Líbil se vám recept Rybí polévka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.