Rybí polévka

Čas přípravy: 1 hod
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
12. prosince

Štědrovečerní tabule bez voňavé rybí polévky? Nemyslitelné! Tato tradiční polévka zahřeje tělo i duši v zimním večeru a připraví chuťové pohárky na slavnostní chody. Náš recept odhalí tajemství dokonalého rybího vývaru, který s čerstvou zeleninou, delikátními jikrami a mlíčím vytvoří harmonii chutí.

Recept

  • 1

    Do velkého hrnce vložíme dvě kapří hlavy, kapří skelety a všechny odřezky. Z hlav musíme vydělat žábry, jinak bude polévka hořká.

  • 2

    Přidáme pár kuliček černého pepře a nového koření, bobkový list, mrkev, cibuli, kousek celeru a  půlku petržele.

  • 3

    Zalijeme studenou vodou a osolíme. Jakmile se polévka začne vařit, sebereme pěnu z povrchu a 20 minut pomalu vaříme na mírném ohni.

  • 4

    Po 20 minutách vývar přecedíme a založíme si vlastní vánoční polévku.

  • 5

    Na kousku másla orestujeme šalotku nasekanou najemno.

  • 6

    Čerstvou mrkev a malý kousek petržele nastrouháme nahrubo a přihodíme do hrnce.

  • 7

    Zeleninu orestujeme, zasypeme asi 2 lžícemi hladké mouky a uděláme jíšku.

  • 8

    Zalijeme čirým rybím vývarem, promícháme a ochutíme špetkou muškátového oříšku.

  • 9

    Do polévky přidáme propláchnuté a překrájené jikry nebo mlíčí.

  • 10

    Nyní ještě osolíme (dle chuti), opepříme bílým pepřem a necháme 5 minut povařit.

  • 11

    Mezitím obereme z kapřích hlav uvařené maso, hodíme ho do hrnce a polévku vypneme.

  • 12

    Z rohlíku nakrájíme kostičky a dáme je na plech. Necháme je v troubě pomalu péct na 140 °C dozlatova, občas promícháme.

  • 13

    Před servírováním krutony přehodíme do pánve a na kousku másla ještě rychle orestujeme.

Zajímavé tipy

Líbil se vám recept Rybí polévka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.