Bavorské vdolky

Časová náročnost: 1 hod
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Tři bavorské vdolečky s tvarohem a povidly na bílém talíři. Ilustrační foto: Lukas Hejtman / Shutterstock.com

Bavorské vdolky jsou výtečný smažený dezert, podávaný s povidly a tvarohem. Jde vlastně o alternativu koblížků s velmi dobře vyladěnou chutí a doslova se rozpadají na jazyku. Jejich příprava je navíc velmi jednoduchá a zvládnou je i začátečníci.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    Nejprve si rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a zalijeme menším množstvím vlažného mléka. Uložíme na teplé místo a necháme vzejít kvásek.

  • 2

    Ke hladké mouce přidáme 4 žloutky, zbylé mléko, špetku soli, rozpuštěné máslo, vanilkový cukr a rum.

  • 3

    Poté přidáme vzešlý kvásek, vše pečlivě promícháme, vypracujeme hladké těsto a necháme jej pod utěrkou kynout asi 20 minut.

  • 4

    Vykynuté těsto rozválíme na plát vysoký asi 1–1,5 cm a vykrajujeme z něj kruhovou formičkou (případně skleničkou) vdolky.

  • 5

    Vykrájené vdolky pokládáme na pomoučený povrch a necháme ještě nakynout. Poté uděláme doprostřed vdolků jamky.

  • 6

    Rozpálíme si dostatečně vysokou vrstvu oleje (cca 5 cm) a vdolky v ní smažíme dozlatova z obou stran, začneme stranou s důlkem, po cca 1–2 minutách otočíme.

  • 7

    Usmažené vdolky necháme okapat na papírové utěrce, aby se zbavily přebytečného tuku.

  • 8

    Hotové bavorské vdolky zdobíme tvarohem smíchaným s cukrem, navrch přidáme povidla a nakonec je můžeme posypat i moučkovým cukrem.

Líbil se vám recept Bavorské vdolky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.