Masopustní koblihy

Časová náročnost: 2 hod 15 min
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Pocukrované koblihy plněné marmeládou na růžové utěrce na podnose Ilustrační foto: Monika Vychodilova / Shutterstock.com

Masopustní koblihy patří mezi tradiční české dobroty spojené s tímto zimním veselím. Jejich příprava je sice trošku náročnější, výsledná chuť je však s těmi kupovanými naprosto nesrovnatelná. Vyzkoušejte si je doma připravit podle našeho receptu a budete se oblizovat až za ušima.

Ingredience

Postup přípravy

  • 1

    V hrnku promícháme trochu mléka, rozdrobené droždí a lžičku cukru. Uložíme na teplé místo (například k topení), kde necháme vzejít kvásek.

  • 2

    Mouku dáme do mísy, přidáme žloutky, zbylý cukr, nastrouhanou kůru z 1/2 bio citronu, rum, špetku soli, kvásek, zbylé mléko a promícháme.

  • 3

    Přidáme rozpuštěné máslo a vypracujeme tužší nelepivé těsto.

  • 4

    Těsto zakryjeme utěrkou a necháme zhruba hodinu kynout, až zdvojnásobí objem.

  • 5

    Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny a na pomoučeném válu z něj vyválíme 2 stejné pláty cca 1 cm vysoké.

  • 6

    Na první plát vykrajovátkem (případně pomocí sklenice) vykrájíme kolečka.

  • 7

    Do středu každého kolečka dáme trochu džemu dle chuti.

  • 8

    Do druhého plátu vykrajujeme kolečka také a poté jimi přiklopíme kolečka s džemem.

  • 9

    Okraje koleček důkladně slepíme k sobě.

  • 10

    Koblihy položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme kynout dalších 10–20 minut.

  • 11

    Poté je smažíme v hrnci v dostatečné vrstvě oleje (cca 4–5 cm) dozlatova a po 1–2 minutách obrátíme.

  • 12

    Vyjmeme z hrnce a na ubrousku necháme odsát přebytečný tuk. Před podáváním pocukrujeme.

Líbil se vám recept Masopustní koblihy? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.

Recepty, které by vás mohly zajímat