Jablečný koláč s rumem

Čas přípravy: 1 hod 10 min
Obtížnost: Snadný
Cena: 135 Kč
Redakce Kupi.cz
25. září
jablečný koláč s rumem nakrájený na kostky posypané moučkovým cukrem, servírovaný na dvou stříbrných talířích s vidličkou Ilustrační foto: Eva Daren / Shutterstock.com

Jablečný koláč je dezert, který lze připravit na nespočet způsobů, ale vždy se stane středobodem vašeho stolu. A co když do něj přidáte kapku rumu? Můžeme vám slíbit, že každý dospělý, který ho ochutná, si od vás na 100 % vyžádá recept. Jak snadno a rychle vykouzlit tento dezert, který potěší každého dospělého milovníka sladkého?

Recept jablečný koláč s rumem vás vyjde na 9 Kč za 1 porci. 15 porcí připravíte za 135 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Globus za 135 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

  • 1

    Pro začátek připravte těsto: Do mísy prosejte mouku, přidejte kypřicí prášek, cukr a lžičku skořice. K suchým ingrediencím přidejte změklé máslo, vejce, zakysanou smetanu a směs důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto poté zabalte do potravinářské fólie a uložte na půl hodiny do ledničky.

  • 2

    Zatímco těsto odpočívá, připravte náplň: Oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nastrouhejte na hrubém struhadle. Vymačkejte přebytečnou šťávu a dejte je dusit na másle.

  • 3

    Směs z citrónové šťávy a kůry (z jednoho citronu) spolu s cukrem, skořicí a rumem vmíchejte do podušených jablek a nechte vychladnout.

  • 4

    Předehřejte troubu na 200 °C a připravte plech o rozměrech 18 x 25 cm tím, že ho vymažete máslem.

  • 5

    Vychlazené těsto rozdělte na tři části.

  • 6

    První část rozválejte na pomoučeném válu a přeneste na plech. Vidličkou těsto propíchněte na několika místech a pečte v troubě 10 minut.

  • 7

    Na plát rovnoměrně rozetřete jablečnou směs a přikryjte náplň další částí těsta, které opět propíchejte. Pečte dalších 10 minut. Totéž proveďte s třetí částí těsta a pečte 10 až 15 minut, dokud není koláč zlatavý.

  • 8

    Po vychladnutí koláč nakrájejte a před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Zajímavé tipy
  • Ideální je použít tmavý rum, který má bohatší chuťový profil a dodá dezertu nejen vůni, ale také jemnou karamelovou příchuť.
  • Rum se do jablečné směsi přidává na konci vaření, aby si uchoval co nejvíce ze své aromatické síly a výsledný dezert byl dokonale provoněný.
  • Vyzkoušejte také recept na nepečený jablečný dort nebo jablečný štrúdl.

Líbil se vám recept Jablečný koláč s rumem? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.