Pracny

Časová náročnost: 1 hod
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
Cukroví pracny v bílé misce na stole Ilustrační foto: Marie Charouzova / Shutterstock.com

Ořechové pracny nebo také medvědí tlapky patří mezi tradiční české cukroví našich babiček. Jejich příprava je snadná, jen k pečení potřebujeme plechové nebo silikonové vyklápěcí formičky.

Postup přípravy

  • 1

    Mleté ořechy, cukr, máslo pokojové teploty, mouku, dvě malá vejce, skořici, hřebíček a kůru z půlky citronu vsypeme do mísy a zpracujeme ve vláčné těsto.

  • 2

    Těsto zabalíme do potravinové fólie.

  • 3

    Necháme těsto nejméně 6 hodin odpočinout v chladu.

  • 4

    Troubu předehřejeme na 170 °C nebo horkovzdušnou troubu na 150 °C.

  • 5

    Plechové formičky před plněním vymažeme sádlem, máslem nebo olejem.

  • 6

    Do připravených formiček vtlačujeme těsto. Neplníme je ale až po okraj.

  • 7

    Necháme ve formičce (v těstě) malý důlek, při pečení totiž pracny vyběhnou, a kdyby byly moc silné, nemusely by se úplně propéct.

  • 8

    Pečeme zhruba 5–7 minut. Okraj pracen má být zlatavý.

  • 9

    Nakonec ještě za horka vyklopíme pracny z formiček a obalujeme je v moučkovém cukru.

Líbil se vám recept Pracny? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.