Jehněčí kolínko se špenátem

Časová náročnost: 3 hod
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
Pomalu pečené jehněčí koleno podávané s čerstvým smaženým špenátem a vařenými novými bramborami na bílém rustikálním talíři a stole pokrytém bílým ubrusem Ilustrační foto: Jan Danek jdm.foto / Shutterstock.com

Pomalu pečené jehněčí kolínko se špenátem je velmi chutný sváteční oběd nebo večeře. Výborně jej pak doplní především vařené brambory nebo bramborové knedlíky.

Ingredience

Kolínko

Špenát

Postup přípravy

Kolínko

  • 1

    Troubu předehřejeme na 150 °C.

  • 2

    Kolínka lehce potřeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, potřeme česnekem a vše do nich důkladně vmasírujeme.

  • 3

    Do litinového pekáče vsypeme nakrájený špek a necháme z něj vyškvařit tuk.

  • 4

    Na něj nasypeme cibuli nakrájenou na hrubo a přidáme rozmarýn, bobkové listy a chvilku opékáme, než se všechno rozvoní.

  • 5

    Potom vložíme maso, podlijeme trochou vody, zakryjeme a dáme do trouby.

  • 6

    Pečeme pomalu asi 2,5 hodiny, během této doby kolínka otáčíme, podléváme vodou podle potřeby a přeléváme výpekem.

  • 7

    Ke konci pečení odkryjeme a dopečeme dozlatova. Správně upečené maso poznáme tak, že odpadá od kosti.

Špenát

  • 1

    V rendlíku na másle si opečeme cibuli dozlatova.

  • 2

    Na cibuli dáme špenát a necháme ho rozehřát. Přilijeme smetanu a necháme odvařit nadbytečnou tekutinu nebo špenát zahustíme trochou strouhanky.

  • 3

    Osolíme, opepříme a vmícháme drcený česnek.

  • 4

    Nakonec můžeme špenát dochutit trochou majoránky promnuté v dlaních.

Tip

Podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovým knedlíkem.

Líbil se vám recept Jehněčí kolínko se špenátem? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.