Srnčí guláš

Čas přípravy: 2 hod 30 min
Obtížnost: Střední
Cena: 534 Kč
Redakce Kupi.cz
19. března
Srnčí guláš v hrnci na dřevěném stole, vedle položeny jelení parohy, vinný list, jehličí, miska s kořením Ilustrační foto: stockcreations / Shutterstock.com

Srnčí guláš z kýty dušené na cibuli a divokém koření je recept, který vás dostane. Příprava zvěřinového guláše sice vyžaduje dostatek času, ale výsledná chuť pak stojí za to. Guláš se podává většinou s karlovarským, kynutým, bramborovým knedlíkem nebo s chlebem.

Recept srnčí guláš vás vyjde na 89 Kč za 1 porci. 6 porcí připravíte za 534 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě BILLA za 534 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

  • 1

    Srnčí kýtu nakrájíme na kostky o velikosti asi 4 x 4 cm.

  • 2

    Cibuli a česnek oloupeme na nakrájíme najemno.

  • 3

    V hrnci rozpálíme 20 g sádla a orestujeme na něm cibuli dozlatova.

  • 4

    Ke konci, než bude cibule hotová, přidáme nasekaný česnek a zasmažíme.

  • 5

    Na pánvi rozehřejeme sádlo a osmažíme na něm osolené kostky masa, dokud se nezatáhnou.

  • 6

    Maso přidáme k hotové cibuli.

  • 7

    Trochu vody dáme do pánve a vylijeme k masu, aby se všechny chutné šťávy z masa dostaly do guláše.

  • 8

    Promícháme, přisypeme mletou sladkou papriku a kmín.

  • 9

    Znovu promícháme a dolijeme vodou, případně vývarem tak, aby bylo maso ponořené (asi litr až litr a půl vody).

  • 10

    Přidáme jalovec, celý pepř a nové koření, případně je vložíme do sítka na bylinky – nebudeme je pak muset vybírat z hrnce po jednom. Uvedeme do varu.

  • 11

    Guláš necháme pomalu vařit asi 1,5–2 hodiny při nízké intenzitě do změknutí masa. V případě potřeby doléváme vodu (vývar).

  • 12

    Až je srnčí kýta měkká, děrovanou vařečkou maso z hrnce vyjmeme a dáme bokem.

  • 13

    V kastrolku rozpálíme zbylé sádlo, přisypeme mouku a mícháme, dokud základ nezhnědne, asi 1 minutu.

  • 14

    Zásmažku dáme do guláše a důkladně promícháme, aby nevznikly hrudky.

  • 15

    Povaříme 5 minut a pak guláš přes síto propasírujeme a maso vrátíme do hrnce. Naposledy provaříme.

  • 16

    Srnčí guláš dochutíme solí, případně čerstvě mletým pepřem a podáváme ozdobený kousky nakrájené syrové cibule.

Zajímavé tipy
  • Jste-li milovníky pikantnějších jídel, mletou sladkou papriku můžete nahradit mletou pálivou paprikou.
  • Dobu přípravy urychlí tlakový hrnec, pokud jej máte po ruce.
  • Guláš můžete zahustit také bez mouky – stačí do něj nastrouhat brambor a chvíli nechat povařit.
  • Podávejte ideálně karlovarským nebo houskovým knedlíkem, případně čerstvým chlebem.
  • Vyzkoušejte také hovězí nebo segedínský guláš.

Líbil se vám recept Srnčí guláš? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.