1/0
Už jste slyšeli o čiroku? Tahle přirozeně bezlepková plodina původem z Afriky vás možná překvapí – patří totiž mezi deset nejrozšířenějších obilovin na světě. A není divu. Skvěle zvládá sucho a ke svému růstu potřebuje zhruba jen polovinu vody oproti kukuřici. V době, kdy je šetření vodou čím dál důležitější, se čirok může stát plodinou budoucnosti. A jak si ho doma připravit?
Čirok nejprve uvařte doměkka podle instrukcí uvedených na obalu.
V hrnci zahřejte olivový olej. Mezitím si najemno nasekejte cibuli a osmahněte ji na oleji, dokud nezíská zlatavou barvu.
Mrkev i cuketu nakrájejte na malé kostičky. Do hrnce nejprve přidejte mrkev a za občasného míchání ji zlehka opékejte asi 5 minut. Poté přidejte cuketu a prolisovaný česnek. Restujte ještě asi minutu, než česnek uvolní svou vůni.
Zeleninovou směs zalijte rajčaty a vývarem. Ochuťte solí a pepřem. Vařte, dokud směs nezhoustne.
Nakonec přimíchejte nasekanou petrželku a uvařený čirok. Vše důkladně promíchejte, aby se chutě propojily.
Hotový pokrm servírujte na talíř a na závěr ozdobte olivami a nastrouhaným parmazánem.
Líbil se vám recept Čirokoto s olivami a rajčaty? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.